De gemeente Tilburg gaan samen met het waterschap Brabantse Delta in 2017 ecologische verbindingszones aan leggen ten westen van de stad. Een ecologische verbindingszone is een verbinding tussen verschillende natuurgebieden. Deze verbindingszones worden aangelegd om er voor te zorgen dat dieren van het ene leefgebied naar het andere kunnen verplaatsen.
De zones komen in het gebied tussen Tilburg en Gilze-Rijen. Nu worden de agrarische gronden intensief gebruikt, waardoor dieren niet overal kunnen komen. De verbindingszones zijn bedoeld voor onder meer dagvlinders, libellen, kleine zoogdieren, vogels en amfibieën. De zones verbinden natuurgebieden met elkaar en zijn 15 tot 25 meter breed. Ze bestaan uit een beek met flauwe oevers, natuurlijke graslanden, ‘ruigtes’ en struiken.
De Hultensche Leij wordt onder meer ingericht voor de boomkikker. Zo komt er op langere termijn een verbinding voor deze kikkers tussen vliegbasis Gilze-Rijen en de Kaaistoep bij de Blaak. Enkele stuwen in de Groote Leij en de Oude Leij gaan weg. Deze maatregel moet vis-migratie mogelijk maken. Via vistrappen krijgen verschillende soorten en andere waterdieren de kans om stroomopwaarts te zwemmen. Daar kunnen ze voedsel en paaigebieden zoeken.
Met het uitvoeren van de maatregelen kan de Oude Leij voldoen aan de Europese normen voor de waterkwaliteit. Deze week hebben het waterschap en de gemeente een zogeheten intentieovereenkomst getekend. De start van de werkzaamheden staat gepland voor de tweede helft van 2017.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Leuk verbindingzone’s het dorp uit. Er binnen ontbreken steeds meer stukken. Daar wordt steeds meer ingepikt door bebouwing. Een heel groot gebied het 013-bos noemen maakt er nog geen ecologisch verbindingszone van. Alleen maar een lapjes deken.