Gezamenlijke brandbrief aan Tweede Kamer over ouderbijdrage in Jeugdwet

jeugdzorg 2Op donderdag 22 januari komt de landelijke vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bij elkaar voor een Algemeen overleg jeugdzorg. Het Landelijk Platform GGz, Ieder(in), het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra en de Federatie Opvang maken zich ernstige zorgen over invoering en wijzigingen per 1 januari 2015 in de ouderbijdrage in de Jeugdwet.

Volgens de bovengenoemde organisaties verhindert de ouderbijdrage voor dagbehandeling en verblijf zowel de toegankelijkheid als de effectiviteit van de jeugdhulp. Zij ontvangen nu al de eerste signalen dat de ouderbijdrage een drempel vormt voor de benodigde behandeling en tot verhoogde stresssituaties leidt bij ouders, in vaak toch al kwetsbare gezinnen. Zo kunnen de kosten van een inkomensonafhankelijke ouderbijdrage makkelijk oplopen tot ruim €1.500,- per jaar. Dit zou niet in het belang van het kind zijn of het gezin dat jeugdhulp nodig heeft. Volgens het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) dienen bij alle maatregelen de belangen van het kind de eerste overweging te zijn.

Deze organisaties hebben hun krachten gebundeld en vragen daarom middels een brief het belang van het afschaffen van de ouderbijdrage in de Jeugdwet bij de staatssecretarissen onder de aandacht te brengen of tot betere afspraken te komen over de uitvoering ervan. Lees hier de ingezonden brief aan de Vaste commissie voor VWS

Brief aan Tweede Kamer over ouderbijdrage in Jeugdwet

Ouderbijdrage vanaf 2015:

Per 1 januari 2015 is er het een en ander  verandert in de ouderbijdrageregeling voor jeugdhulp. In grote lijnen blijft de ouderbijdrageregeling echter hetzelfde als in het huidige stelsel. Maar uitvoering van de ouderbijdrageregeling is wel een nieuwe verantwoordelijkheid voor gemeenten. Daarom overleggen de VNG, het CAK en de ministeries van VWS en VenJ over de wijze waarop hieraan goede uitvoering gegeven kan worden.

Voor gemeenten is de uitvoering van de ouderbijdrageregeling nieuw. Maar op bepaalde punten ook weer niet. Ook voor de eigenbijdrageregeling uit de Wmo is het CAK de organisatie die vaststelling, herziening en inning van de bijdrage doet. Ter ondersteuning van gemeenten komt het ministerie binnenkort met een factsheet over de ouderbijdrage. Deze zal gepubliceerd worden op www.voordejeugd.nl.

Geef een reactie