Op een dieplader van de firma Gubbels uit Helvoirt is vrijdag 12 maart 2021 een 1.55 meter hoog beeld van Peerke Donders overgebracht van Schijndel naar het Peerke Donders Park in Tilburg. Bij het beeld uit 1930 hoort een al even monumentale sokkel met een hoogte van anderhalve meter. Het drie meter hoge geheel krijgt een plaats in het Peerke Donderspark, vlakbij het Paviljoen.
Het betonnen beeld is geschonken door de Zusters van Schijndel. Daar stond het in de tuin van het St.-Jozefklooster. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Jos Jonkergouw uit Den Bosch. Oorspronkelijk sierde het kunstwerk de tuin van de Petrus Donders Weeshuis van de Franciscanessen in Schijndel. Toen dat in 1954 werd gesloten, verhuisde het beeld naar de kloostertuin van het moederhuis aan de Pastoor van Erpstraat.
De Stichting Petrus Donders Tilburg is erg blij met de schenking. Het wordt gezien als een kroon op de grondige renovatie van het Peerke Donders Park. Deze opknapbeurt wordt momenteel uitgevoerd. Naar een ontwerp van de Tilburgse landschapsarchitect Rob Wagemakers wordt het park met onder meer het geboortehuisje weer helemaal bij de tijd gebracht. Als onderdeel daarvan is deze week het monument van Peerke Donders door een gespecialiseerd bedrijf gereinigd.
Overste Agnes Vos van de Schijndelse zusters zegt ingenomen te zijn met het feit dat het Peerke Donders-beeld in Tilburg een goede plaats krijgt. Het kunstwerk stond zogezegd niemand in de weg, maar de verplaatsing naar Tilburg ziet ze als een kwestie van vooruitkijken. Van de eens zeer grote congregatie zijn nog 84 zusters in leven. Het klooster waarin ze wonen is verkocht en wordt nu gehuurd voor zolang er nog zusters zijn. Daar komt ooit een eind aan. Vooruitlopend daarop is het beeld van Peerke Donders als het ware veiliggesteld.
Congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand
In Schijndel blijft een beeltenis van Peerke Donders in het straatbeeld achter. In het portiek van het oorspronkelijke weeshuis aan de Hoofdstraat in Schijndel is in 1979 een door Anton Hanenberg vervaardigde terracotta-afbeelding van de Tilburgse missionaris aangebracht. De volledige naam van de zusters is Congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand te Schijndel. De congregatie werd gesticht in 1836.
Het ‘liefdewerk’ waar de zusters zich op toelegden was onderwijs en zorg. De vrouwen zijn van zeer grote betekenis geweest voor de (Brabantse) samenleving. Ze werkten vanuit 47 kloosters. In Tilburg hadden ze één klooster, het Sint-Lidwinaklooster uit 1936 aan de Pelgrimsweg. In Midden-Brabant waren ze gevestigd in Kaatsheuvel, Loon op Zand en Lage Mierde.