Het PvdA- en VVD-kabinet wil een eind maken aan de groei van het aantal Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP’ers) in Nederland. Dit meldt het Financieele Dagblad vanmorgen. Volgens deze krant zouden er al ver uitgewerkte plannen zijn om de fiscale aftrekposten voor ZZP’ers af te schaffen om op deze manier de zelfstandigen weer in loondienst te krijgen, omdat zij nu te weinig bijdragen aan de financiële middelen die nodig zijn om het sociaal stelsel voor werknemers weer betaalbaar te maken. Vooral de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling kosten het kabinet teveel geld, namelijk 1,8 miljard euro per jaar.
ZZP’ers krijgen opnieuw de Zwarte Piet toe gespeeld terwijl een belangrijk deel van de groei van het aantal ZZP’ers juist is te danken aan het UWV, dat nog altijd een uitvoeringsinstelling van de landelijke overheid is. Het UWV probeert al jaren het aantal werklozen te verlagen door mensen te verleiden om als zelfstandige verder te gaan en om afscheid te nemen van hun uitkering. Daarbij worden nieuwe zelfstandigen ook financieel ruim door de overheid ondersteund.
Werklozen mogen 26 weken lang 70% van hun inkomen behouden en verder als zelfstandige onbeperkt bijverdienen. Daarbij zorgen de gezamenlijke aftrekposten ervoor dat men het eerste jaar belastingvrij door het leven gaat en tegen een zeer laag tarief kan werken. Door deze financiële voordelen wordt het belastbare inkomen erg laag en komen deze zelfstandigen in aanmerking voor veel toeslagen. Na de proefperiode kan de zelfstandige kiezen of hij verder wil als zelfstandige of weer een volledige WW-uitkering wil ontvangen.
Door dit beleid van het UWV is het aantal ZZP’ers in enkele jaren gegroeid van 632.000 in 2009 naar 800.000 in 2014. Met de nieuwe, nog niet gepubliceerde plannen, worden ZZP’ers als profiteurs weggezet. Het Financieele Dagblad sprak zelfs over een “veelkopping monster”. De toename zit vooral aan de onderkant van de markt en die betalen over de eerste €20.000,- geen belasting. De rest van de ZZP’ers heeft een behoorlijk inkomen en betaalt keurig inkomstenbelasting en zorgt voor een flinke btw-afdracht.
Bij werknemers met een inkomen tot €20.000,- is dat overigens niet veel anders, ook zij betalen vrijwel geen belasting. Het zijn vooral de werkgeverslasten die veel geld in het laatje van de overheid brengen. De werkgeverslasten zijn dan ook de reden dat veel bedrijven geen mensen meer in vaste dienst willen nemen.
Het kabinet gaat met de ‘Beschikking geen loonheffingen’ die volgend jaar waarschijnlijk als opvolger van de Var-verklaring wordt ingevoerd het voor werkgevers minder gunstig te maken om een ZZP’er in te huren. De werkgever moet dan controleren of de ZZP’er wel de juiste gegevens over zijn opdrachtgevers en afdrachten aanlevert. Klopt dit later niet dan zal de opdrachtgever een forse naheffing van de belastingdienst tegemoet zien.