Het weer in juli: 10 juli: Zevenbroedersdag (Zevenheiligen)

De Weerspreuken van vandaag, de 10e juli 2009. En wat gaat het weer in juli doen ?

juli 10. Regent het op de Zevenbroedersdag,
dat het nog  zeven weken regenen mag.

De Heilige Zeven Broeders (zie hieronder) zijn op bezoek en die gasten zijn niet alleen, ook Sinte Amelberga komt mee op bezoek !
Dus is het 10 juli een kritische dag waarop het zeker niet mag regenen, en doet het dat wel dan zitten we ernstig in de problemen.

” Regent het op Zevenbroedersdag,
dan het nog zeven weken regenen mag.”

Nu denk ik wel dat het getal zeuven een dubieuze rol speelt.
En wat heeft Sinte-Amelberga zoal in haar korfje liggen voor ons ?

” Met Sinte-Amelberga
gaat de honingdeur open. ”

Hier wordt niets anders mee bedoelt als dat het vanaf deze dag pas echt goed zomer wordt zodat de bijen gaan uitzwermen. Als dat al geen goed nieuws is !

De 7 slapers van Efeze

Volgens de normale weersverwachtingen gaat de temperatuur vanaf vandaag telkens omhoog om te stabiliseren rond de 25/26 graden. Een perfecte temperatuur.

Zevenbroedersdag of de zeven slapers van Efeze zijn martelaren uit een christelijke legende. Hun namen waren Maximianus, Malchus, Martinianus, Dionysius, Johannes, Serapion en Constantijn; ook wel Maximilianus, Jamblicus, Maertinianus, Dionysius, Johannes, Exacustodianus en Antoninus. Er zijn zelfs nog meer varianten.

De zeven broers werden in 251 vanwege hun geloof op bevel van de Romeinse keizer Decius in een grot bij Efeze (Turkije) ingemetseld. 196 jaar later, in 447, werd de grot toevallig geopend en men trof de gebroeders fris en vrolijk aan, maar nu voorzien van een aureool, alsof ze gestorven waren. Ze dachten zelf maar een nacht te hebben geslapen. Het gebied was inmiddels gekerstend en dus liet men ze vrij en verklaarde ze tot martelaar.

Tevens ook de heiligendag van St Amelberga:

AMELBERGA, ook bekend als Amelberga van Susteren (Susteren, ca. 900), heilige abdis.

Volgens de overlevering zou Amelberga de drie dochters van koning Zwentibold van Lotharingen – Benedicta, Caecilia en Relindis – hebben opgevoed. Dit betekent dat Amelberga leefde rond 900. Algemeen wordt aangenomen dat zij de eerste abdis was van het vrouwenklooster van Susteren, dat een voortzetting was van het door Pippijn II en zijn vrouw Plectrudis gestichte Benedictijner klooster.

De eerste vermelding van de verering van Amelberga dateert uit 1147; in dat jaar maakt een drinkbeker van Amelberga deel uit van een reliekeninventaris van het klooster. In 1383 is er in de stiftskerk (de kloosterkerk) een Amelberga-altaar. Reliekeninventarissen van 6 en 13 november 1668 vermelden naast de drinkbeker ook een deel van de schedel van Amelberga, gehuld in gekleurde zijde. Een achttiende-eeuwse inventaris noemt verder nog een grote zilveren bokaal met een vergulde kom; lijders aan keelpijn konden hier bier uit drinken. In het eerste kwart van de zestiende eeuw maakte de beeldhouwer Jan van Steffesweert een reliekbuste voor de heilige, en in 1890 vervaardigde de kunstenaarArnold Engelbrecht nog een nieuwe Amelberga-schrijn.  Bron.

Bij de invoering van de Gregoriaanse kalender zijn er 10 dagen overgeslagen (15 oktober volgde op 4 oktober). De feestdag van de Zevenslapers bleef dus gewoon op 27 juni gevierd, maar het meteorologisch verschijnsel wat aan Zevenslapersdag gekoppeld was verschoof naar 7 juli. In de weerspreuken werd voortaan Zevenslapersdag ingeruild voor Zevenbroedersdag, omdat dat op 10 juli gevierd werd. Maar mogelijk wisten mensen het verschil al niet meer zo goed tussen deze twee groepen van heiligen, waardoor weerspreuken over Zevenbroedersdag bestaan naast weerspreuken over Zevenslapersdag. Wat dan de verwarring tussen de twee groepen weer in stand houdt.

De zeven broeders zijn niet de Zevenslapers van Efeze. Zevenbroedersdag valt op 10 juli, de sterfdag van de zeven zonen van de heilige Felicitas.

Zevenslapersdag is de feestdag van de Zevenslapers en wordt op sommige plaatsen op 27 juni en andere op 27 juli gevierd. Op internet zie ik ook vaak 7 juli, met de redenatie dat dit met de invoering van de Gregoriaanse kalender tien dagen verschoven zou zijn.

Ik ben niet er niet zeker van dat dit klopt. Ik vermoed ook hier weer verwarring tussen de zeven zonen en de zeven slapers.

Geef een reactie