Jeugdzorg: raad wil eerst praten met ouders en jongeren

Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle Jeugdzorg. Om dat goed te organiseren, moeten alle gemeenten in de regio ‘Hart van Brabant’ samenwerken. Hoe dat moet staat nu in een ‘beleidsplan’ en daarover heeft de commissie Sociale Stijging afgelopen maandagmiddag een discussie gevoerd.

Joris Bengevoord, GroenLinks, trapte af door de vinger op wat zere plekken te leggen: “Hoe is dit met cliënten (lees: jongeren en kinderen) en ouders besproken? Twee of drie is te mager. Is er nog wat rondom inspraak te organiseren? Of moeten we als raad zelf de verantwoordelijkheid nemen voor we een beslissing nemen? In het algemeen gaat het veel over zorg en weinig over preventie. Ik mis de ‘Civil Society‘ (De rol van burgerkracht – red.) Bijvoorbeeld de Sportraad weet niet wat er op hen afkomt.” Bovendien wordt er veel van de ouders verwacht en hij vroeg zich af hoe er wordt omgegaan met ouders die niet in staat zijn om zelf hun kind te helpen of hulp te zoeken.

Veel partijen hadden soortgelijke vragen en ook over de communicatie met ouders, jongeren, scholen en mensen die veel met jongeren en kinderen te maken hebben is nog geen duidelijkheid. De vragen van Peter van Gool, D66, sloten daar op aan: “Beter organiseren mag geen dekmantel zijn voor de bezuinigingen, meer voor minder. En hoe kan de sceptische houding van besturen, directies en medewerkers worden weggenomen, onder andere bij scholen?

Wethouder Rodney Weterings, die de verantwoordelijkheid voor Jeugdzorg van Marieke Moorman heeft overgenomen, wond er geen doekjes om: “Er zit ook een stevige ‘taakstelling’ (Lees: bezuiniging) in verstopt.” Hij benadrukte dat er niet te gemakzuchtig geleund mag worden op de omgeving van een kind. “Specialistische hulp blijft gewoon nodig, dat blijft de realiteit van de dag, ook na 1 januari 2015. Er zijn gesprekken gevoerd met cliënten, ouders, et cetera, maar er is inderdaad geen inspraak geweest zoals de raad dat bedoelt. Als die behoefte er is, dan wordt de raadsbehandeling vooruit geschoven en moeten we wel wat haast gaan maken.”

De beslissing over dit nieuwe beleid voor Jeugdzorg zou in de raadsvergadering van 27 januari genomen worden. Dat zal nu in februari, de laatste raadsvergadering vóór de raadsverkiezingen van 19 maart, gebeuren. Rodney Weterings: “De verkiezingen kunnen nog wel eens onaangename gevolgen hebben voor de continuïteit. Roep op dat we na maart dezelfde constructieve houding kunnen waarmaken.”

Een meerderheid in de commissie wilde graag eerst nog in gesprek met ouders en cliënten  de jongeren waar het om gaat, op voorwaarde dat nog voor de verkiezingen een beslissing kan worden genomen. Woensdag 19 maart komt ineens snel dichterbij.

Update: 18 januari 2014

De inspraakavond is gepland op maandag 20 januari. Via de website van de gemeenteraad kan iedereen zich aanmelden om mee te praten. Link: Inspraakavond Transitie Jeugdzorg

 

Ik ben er het helemaal mee eens dat het verstandig is om eerst een rondom inspraak met de ouders en een kind te organiseren voordat een jeugdbeschermer een beslissing neemt. Ik wil in jeugdzorg werken omdat ik geloof dat mijn sociale vaardigheden, daadkracht, analytisch vermogen, en stressbestendigheid nodig in de jeugdhulpverlening zijn. Als ik aangenomen ben zal ik met alle factoren van de situatie rekening houden zodat ik geen onverstandig beslissingen neem.

Geef een reactie