
In de vergadering van de commissie ‘Fysiek’ van maandag 11 juni lag het plan voor de Kempenbaan op tafel. Deze voormalige vuilstortplaats, die grenst aan het Leijpark en het St. Elisabeth Ziekenhuis, is jarenlang onderwerp geweest van juridische strijd, waarbij de Vereniging Afvalbedrijven in 2008 aanvoerde dat “de oude stortplaats afval uit de textielindustrie en gasfabrieken bevat en verontreinigd is met asbesthoudend materiaal”. In de stukken van de Raad van State staat namelijk dat er zich “een geval van ernstige bodemverontreiniging voordoet en dat spoedige sanering noodzakelijk is”. De strijd ging dan ook over de manier waarop deze vervuiling moest worden opgeruimd. In november 2010 heeft de hoogste rechter besloten, dat het voldoende is als de vervuilde grond wordt afgedekt met één meter schone grond.
Het oorspronkelijke plan, Masterplan Kempenbaan, dat de gemeente in 2003 voor deze plek had bedacht, voldoet inmiddels niet meer. In dit plan zouden er 250 woningen en 100.000 m² kantoorruimte gebouwd worden, maar sinds de crisis is losgebarsten is dat geen realistisch idee meer.
In het nieuwe plan, dat nu op tafel ligt, hebben drie ondernemingen belangstelling om hier aan de slag te gaan. Van der Valk Hotels wil op de hoek Kempenbaan – A58, Goed zichtbaar vanaf de snelweg A58 en de Kempenbaan een hotel met congrescentrum bouwen. Van der Valk gaat er vanuit dat de bouw van ‘Hotel Tilburg’ in het najaar van 2013 of het voorjaar van 2014 zal starten. Bouwer en projectontwikkelaar Roozen Van Hoppe wil een zorgresort met circa 300 zorgappartementen bouwen. De onderhandelingen met Roozen Van Hoppe zijn inmiddels zover dat er binnenkort een intentie-overeenkomst getekend kan worden. Tenslotte heeft ook het St. Elisabeth Ziekenhuis zich gemeld. Het ziekenhuis heeft op termijn plannen voor uitbreiding. Deze uitbreiding heeft te maken met een mogelijke fusie van het St. Elisabeth Ziekenhuis met het Twee Steden Ziekenhuis. Alle bouwactiviteiten moeten in 2020 klaar zijn.
Raadsleden in de commissie ‘Fysiek’ waren erg tevreden met het plan en stelden geen vragen meer over de vervuilde grond, met uitzondering van de Partij voor Tilburg, die wilde weten of sanering door afdekken wel veilig genoeg is. Wethouder Berend de Vries stelde de raadsleden gerust: “Deze saneringsmethode is door Raad van State goed bevonden. Afdekking is een reguliere methode die borgt dat het veilig is, maar je moet dan niet dieper graven dan één meter.”
Tenslotte werd ook over de financiering, waarbij de gemeente een verlies verwacht van rond de €1 miljoen, niet bijzonder moeilijk gedaan.
Recente reacties