De weersverwachting voor het komende weekeinde: koel met op zaterdag nog een bui. Met 18 graden op zaterdag en 19 op zondag is het koel voor de tijd van het jaar. Beide dagen starten met zonnige perioden, maar in de middag ontstaan stapelwolken waar op zaterdag een bui uit kan vallen. Na het weekeinde zijn de eerste dagen wisselvallig en wordt het steeds koeler tot een graad of 16 op de woensdag. Vanaf donderdag knapt het weerbeeld op en wordt het wat zachter.
We zijn midden in de Schaapscheerderskou beland, zoals een koude periode in juni wordt genoemd. Schaapscheerders maakten vroeger van de grijze koele periode gebruik om de schapen te scheren, vandaar de benaming.
Deze valt meestal tussen 18 en 24 juni, maar nu dus eerder. Het koele en sombere weer houdt enkele dagen aan, zodat de kale huid van de schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon.
De Schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling zo laat in het voorjaar minder groot. Ook is de kans op vorst aan de grond in juni een stuk kleiner, maar temperaturen van iets onder nul zijn in deze maand zelfs op waarnemingshoogte van anderhalve meter niet uitgesloten. En dat hebben we woensdagnacht wel gemerkt. Aan de grond op 10 centimeter hoogte daalde de temperatuur tot 0,8°C in Twenthe. Hupsel had 1,3°C en Deelen 1,4°C. In onze regio werd het op die hoogte zo’n 4 graden. Overigens leverde dat geen kouderecord op, want dat staat voor 6 juni op maar liefst -3,3°C waargenomen in Volkel in 1976. Op neushoogte zakte het kwik afgelopen nacht tot 7 graden. De laatste keer dat het zo koud werd was een maand geleden toen in Berkel-Enschot op 9 mei de temperatuur tot 6,6°C onderuit ging.
We hebben op dit moment te maken met een depressie tussen IJsland en Schotland en een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Daar tussenin wordt met een west tot noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd, waardoor deze temperaturen mogelijk zijn. Ook de vannacht was het weer raak. Het was helder en de temperaturen duikelden aan de grond richting het vriespunt. Deze vrijdag start met flinke zonnige perioden. In de middag ontstaan stapelwolken en daaruit kan een buitje vallen. Met 19 graden blijft het koel voor de tijd van het jaar waar 21 graden voor Tilburg en omstreken normaal is.
Op zaterdag verandert er vrijwel niets aan de eerder genoemd weersystemen en dat betekent aanhoudend aanvoer van koele lucht vanaf de poolstreken. Die dag begint met veel zon, gevolgd door wolkenvelden in de middag waar later een bui uit kan vallen. De thermometer blijft steken op een graad of 18.
Op zondag is de depressie Scandinavië ingeschoven. Hierdoor nemen de neerslagkansen af en zien we vaker de zon. Met 19 graden wordt het ook iets zachter. Vervolgens begint de depressie zich uit te breiden en bereikt ons in de loop van maandag. De dag begint nog droog, maar in de middag gaan er buien ontstaan.
Het wordt koeler en koeler en zakt terug naar zo’n 17 graden op maandag en dinsdag en op woensdag wordt het maximaal 16 graden. Het is dan 12 juni. Maar wees gerust op die dag werd het in 1916 nog kouder: in Vlissingen werd het niet warmer dan 10,0°C! In 2012 werd het op die dag in het Limburgse Ell maximaal 12,0°C. Neemt niet weg, dat het nog steeds koud blijft en de warme grens van 20 graden voorlopig niet wordt bereikt. Daarbij vallen er op dinsdag en woensdag ook nog eens enkele buien. Donderdag ziet er dan weer mooi uit met veel zonneschijn en meteen schiet het kwik omhoog naar de 19 graden.