Dit zullen de meeste gemeenteraadsleden van de vele kleurrijke, lokale partijen die Nederland telt beseffen. Hierdoor kunnen er de komende tijd, in heel wat gemeentes van Nederland, zowel links als rechts, kleine haarscheurtjes ontstaan in de ‘solide’ coalities en opposities, die de afgelopen zittingsperiode elkaar ‘door dik en dun’ hebben gesteund.
Opeens beseffen de lokale politieke partijen dat 19 maart 2014, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, wel heel erg snel dichterbij komt en dat er nu een tijd aanbreekt van ‘ieder voor zich en god voor ons allen’. In elke lokale politieke partij wordt nu de balans opgemaakt. Waar worden we op afgerekend ? Waarmee deden we het goed en waar kunnen we nog scoren? Wie schuiven we als nieuwe lijsttrekker of lijstduwer naar voren en wie van onze prominenten gunnen we een plek in de achterhoede? Zowel de lokale coalitie als oppositie partijen zijn waarschijnlijk al druk doende met het schrijven van hun ‘nieuwe’ verkiezingsprogramma’s. Daarnaast zullen er ook nog nieuwe partijen opdoemen aan het firmament, welke ook een poging zullen ondernemen naar het gemeentelijk pluche.
Wat dit voor de toekomst van het, in de afgelopen drieënhalf jaar, politiek ingeslapen, kleine provinciestadje Tilburg en de nog vreemdere, brede Tilburgse coalitie van de partijen PvdA, VVD, D66, CDA en GroenLinks zal gaan betekenen. Hierover kunnen we alleen nog maar gissen. Maar toch even wat verhalen uit de wandelgangen op een rijtje:
- PvdA wethouder Marieke Moorman verlaat de politiek. Evenals enkele andere 65-plussers uit diverse partijen.
- Voormalig gemeenteraadslid Hans Smolders van LST stelt zich weer verkiesbaar.
- De vijf lokale politieke partijen in Tilburg TVP, Trots, PvT, DAT en LST hebben besloten onder de leuze ‘Stem Lokaal’ gezamenlijk de strijd aan te gaan met de huidige coalitie. Na de verkiezingen in 2014 willen de ‘lokalen’ in het college.
- Er gaan geruchten over een afsplitsing binnen de PvdA, waarin enkele huidige raadsleden het voortouw in nemen.
- D66 schuift oud PvdA-raadslid Jan van Esch naar voren als nieuw commissielid duurzaamheid .
- GroenLinks wordt een éénpersoonsfractie, deze partij heeft moeite met het vinden van nieuwe kandidaten te voor de verkiezingslijst.
- De ‘stilte voor de storm’ van de SP, waar op dit moment nog geen enkel verkiezingsnieuws te vinden is. Over wat gaat Bart van de Camp doen? Wie wordt de lijsttrekker?
- De VVD is nog druk met de verkiezingen van 2010.
- Het CDA nog even flink onder de indruk is van het faliekant falen van de zorg via hun wethouder Erik de Ridder en zijn vingergate affaire (rekening 2284 voor het plakken van een pleister)
Verder is het natuurlijk afwachten hoe we in deze eindtijd door de diverse partijen worden bestookt met verkiezings-gerelateerde moties en andere creatieve raadsvragen. Individuele moties, gerommel in de marge noem ik dat, die eigenlijk alleen maar bedoeld zijn om de kiezer op een dwaalspoor te brengen en zieltjes te winnen. Ik ben nu al benieuwd hoe de afrekening van de (Til)burgers volgend jaar op 19 maart 2014 zal uitpakken voor het politieke klimaat in de zesde stad van het land Tilburg. Zet de vuurpijlen alvast maar klaar en wacht even af welke politieke partijen de kortste lontjes hebben.
Met vriendelijke groet Norbert
1 reactie
Voeg die van jou toe →Beste Norbert,
De uitdrukking stilte voor de storm bij de SP is een mooie, het is inderdaad tijd voor storm in de zin van politieke veranderingen in Tilburg. Van de huidige VVD PvdA coalitie is de houdbaarheids datum feitelijk al verlopen, de uittocht van leden, de mogelijke afsplitsing waar een aantal goede PvdA krachten mee bezig zijn, een overloper naar D66, Moorman die vertrekt en ga zo maar door.
Het is zonde dat Groen Links moeite heeft met het vinden van kandidaten, D66 gebruik maakt van desidente PvdA ers en het CDA met het zorgdossier in haar maag zit. Ik hoop dat zij en de kiezers beseffen dat deze feiten het gevolg zijn van hun samenwerking met de huidige kwakkelende VVD PvdA coalitie.
Prachtig dat de lokale partijen samen optrekken in Stem Lokaal, de storm zal dus niet alleen van de SP komen!
Je vraagt je af wat Bart van de Camp gaat doen? dat getuigt van een simpele kijk op hoe jij denkt dat de SP-partijpolitiek werkt. Het is namelijk een gezamenlijk bestuur dat de lijnen uitzet en Bart is daar als voorzitter inderdaad belangrijk in.
Ik kan je alvast verklappen dat we een prima lijst hebben met voldoende raadslid kandidaten, potentiele wethouders en enkele leden die lijsttrekker willen worden. Bij ons melden we dat eerst aan de leden die er mee in moeten stemmen en dan pas publiek.
Met groeten Peter Brok vise voorzitter SP-Tilburg