Laatste stuiptrekking van zomerweer, gevolgd door weersomslag volgende week

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: laatste stuiptrekking van de zomer, gevolgd door weersomslag volgende week. Op zaterdag wordt het nog zomers warm met 28 graden, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen. Zondag daarentegen ziet er grijs en nat uit. In de ochtend kan er al een bui vallen en in de middag worden deze steeds intensiever met onweer. Maxima ligt op 24 graden. Na het weekeinde overgang naar herfstweer met van tijd tot tijd buien en temperaturen die terugzakken naar 15 tot 16 graden vanaf woensdag.

Overzicht Boeken rond het Paleis op Willemsplein. Foto: John Geerts

Opnieuw was het raak na de eerste twee tropische dagen in deze maand. Want zowel op 1 als 2 september noteerde Berkel-Enschot respectievelijk 31,9°C en 30,8°C. Dit ging op maandag gepaard met een hoge luchtvochtigheid en dan weet je het wel. Vanuit België kwamen regen- en onweersbuien opzetten die via Limburg over het oosten van het land trokken. In onze regio viel er vrijwel geen neerslag, maar op andere plaatsen ontploft de atmosfeer. In Eindhoven was sprake van een wolkbreuk met ondergelopen straten als gevolg. Naast donder en bliksem kwam de regen met bakken naar beneden en zorgde windstoten voor omgewaaide bomen in met name Gelderland. Didam, Barchem, Dieren, Ruurlo, Aalten, Uppel, Oldebroek en Ernst meldden allemaal stormschade. En dan de neerslag: Doetichem 68 mm, Nijverdal 66 (waarvan 59 mm in een halfuur), Raalte 55, Westerbork 53, ’s Heerenberg 52, Heino 50 en Luttenberg had nog 38 mm afgetapt. En zoveel neerslag is op 2 september sinds 1901 nog nooit gevallen. Het vorige record dateert uit 1998 toen Eindhoven op die dag 31 mm opving.

Na al deze nattigheid volgde vanaf dinsdag afkoeling wat gepaard ging met enkele buien. Gisteren was de ‘koudste’ dag van de week toen het kwik bleef steken op een graad of 23. Veel bewolking was daarbij de oorzaak waar deze donderdag ook mee begon. Maar gisterenmiddag stroomde vanuit Duitsland met een oostenwind opklaringen onze regio binnen wat gepaard ging met zeer warme lucht. Woensdag noteerde Duitsland zelfs nieuwe septemberrecords: Potsdam had 35,0°C en Doberlug-Lirchhain 35,2°C. Zo warm werd het bij ons gisteren niet en moesten we het in het midden en oosten van het land doen met 28 tot 29 graden. Opvallend is dat Hoek van Holland de hoogste temperatuur had: 29,2°C.

Zonnewijzer in de tuin

Boven België zagen we op  donderdagavond onweersbuien ontstaan die van oost naar west trekken. Deze horen bij een depressie en wij kregen daar ook een staartje van mee. In de loop van de nacht nam namelijk de bewolking toe, maar het bleef wel droog. In de middag kan daar vandaag uiteindelijk nog wel een bui uitvallen. Door al het grijs kan de zon ons niet opwarmen en blijft steken op maximaal 24 graden.

In het weekeinde daarentegen laat de zon zich weer zien en stroomt op zaterdag met een oostenwind opnieuw zomerse warmte het midden van Brabant binnen. De thermometer kan dan weer, net als vandaag, 28 graden aanwijzen. In de loop van zaterdag ontstaat boven Normandië een lagedrukgebied en schuift op naar het Kanaal waar het zondag aankomt.

9 september Open monumentendag De begraafplaats van de zusters, Notre Dame, Oloflaan

Dit betekent veel bewolking en buien die op zondag overtrekken. In de loop van de dag worden deze steeds intensiever en kan gepaard gaan met donder en bliksem. Temperatuur zakt daarbij terug naar zo’n 24 graden.

Na het weekeinde krijgen we te maken met een totale weersomslag en gaan we over op compleet herfstweer. Temperaturen duikelen naar beneden tot zelfs onder normaal voor de tijd van het jaar. Zo zitten we vanaf woensdag op kwikstanden van 15 tot 16 graden. Daarbij vallen er elke dag van tijd tot tijd buien, waarbij op maandag onweer bij kan zitten. De herfst doet haar intrede.

Geef een reactie