Sinds op 3 oktober jl. de wind naar het noorden is gedraaid is deze er vrijwel niet meer uitgekomen. Hierdoor kwam de aanvoer van koude lucht op gang en dat hebben we geweten. Vorige week konden we al de eerste nachtvorst van het seizoen noteren en op zondag werd dat zelfs de eerste vorstdag op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter. Vervolgens begonnen deze week de middagtemperaturen steeds verder te dalen. Op maandag was het nog ruim 14 graden, maar gisteren (woensdag) werd het niet warmer dan 10,6°C in het midden van Brabant. Zo koud is het sinds 29 april niet geweest toen dezelfde temperatuur werd gemeten. De straffe wind maakte het op woensdag allemaal nog kouder, waardoor de gevoelstemperatuur onder de 10 graden uitkwam.
Ook op deze donderdag waaide het stevig. Een sjaal en muts was dan ook geen overbodige luxe ondanks dat het, met af en toe wat zonneschijn, ruim 12 graden werd. Oorzaak van al die koude lucht is een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Met van oorsprong lucht vanaf de Noordpool is met een noordoostelijke en later oostelijke stroming de kou ons land binnengekomen.
Dat het zo hard waait komt door een depressie boven Spanje dat tegen het hogedrukgebied aanduwt. In de loop van vrijdag komen we aan rand van deze depressie en trekt verder het land in. Dat gaan we de komende nacht al merken als de bewolking gaat toenemen en er wat lichte motregen uit kan vallen. De vrijdag zelf zal droog verlopen, waarbij de zon door de bewolking heen probeert te breken.
Met 14 graden wordt het al wat warmer omdat de depressie zachte lucht met zich meebrengt. In de nacht naar zaterdag wordt de bewolking dikker en gaat het regenen. De nachttemperaturen blijven door al die nattigheid rond de 10 graden. Inmiddels is de wind dan gedraaid naar het zuidwesten en wordt het nog zachter.
We krijgen dan ook een weekeinde met hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op zaterdag is het een graad of 17 en op zondag zou de 20 graden wel eens gehaald kunnen worden. We krijgen wel twee verschillende gezichten. De zaterdag begint namelijk nat met van tijd tot tijd regen. Pas in de middag wordt het droog en komt de zon langzaam tevoorschijn.
Op zondag zetten die opklaringen door en het wordt dan een prachtige herfstdag. Met heel veel zonneschijn afgewisseld door wat onschuldige stapelwolken blijft het droog. Inmiddels is de wind dan verder doorgedraaid naar het zuidoosten en is matig, kracht 3. Dit mooie weer is maar van korte duur. De depressie schuift namelijk verder door naar de Britse Eilanden en dan komt er een noordwestelijke stroming op gang waar we de hele week last van zullen hebben. Boven de Noordzee vormen zich namelijk buien die onze regio binnen gaan trekken.
Een wisselvallige week staat ons dan te wachten met geregeld buien. Langzaam zakt het kwik terug van 17 graden op maandag tot zo’n 14 graden op het einde van de week. Van vorst is geen sprake omdat de nachten met veel bewolking en nattigheid zullen verlopen.