Nieuwe aanpak van bijtende honden

hond-bijt-manRaadslid Cees van Dijk (LST) heeft meermaals aandacht gevraagd voor de aanpak van gevaarlijke honden, naar aanleiding van bijtincidenten in Tilburg.  Naar aanleiding daarvan heeft burgemeester Peter Noordanus – als verantwoordelijke voor veiligheid – in de afgelopen week een aanpak van gevaarlijke honden gepresenteerd en naar de gemeenteraad gestuurd.

De afgelopen jaren is bij de gemeente het aantal meldingen van bijtende honden toegenomen. Vanwege deze toename is dit beleid nu opgesteld. Daarnaast was er zowel bij gemeente als bij politie behoefte aan duidelijkheid om te voorkomen dat een burger die overlast van honden heeft ervaren tussen wal en schip raakt.

honden2Met dit nieuwe beleid kan de gemeente – samen met politie en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) sneller maatregelen als een hond mensen of andere dieren heeft gebeten. (Zie voor een overzicht de afbeelding onderaan.)

Er wordt verschil gemaakt tussen lichte en ernstige bijtincidenten. Van een ernstig bijtincident is sprake:

  • wanneer een hond een persoon of een andere hond bijt of
    aanvalt, waarbij er sprake is van meer dan gering letsel;
  • wanneer meerdere lichte bijtincidenten plaatsvinden binnen
    een periode van drie jaar;
  • in ieder ander geval dat door het college als ernstig wordt
    aangemerkt.

Redenen voor lichtere maatregelen kunnen zijn:

  • het gevolgd hebben van een cursus;
  • maatregelen treffen, zoals de hond altijd aangelijnd uitlaten;
  • de reden voor het bijtincident is gelegen in zelfverdediging van de hond.

Redenen voor verzwarende maatregelen kunnen zijn:

  • als de eigenaar het incident bagatelliseert;
  • als de eigenaar de hond heeft aangezet tot bijten.

Van ernstig letsel is sprake bij een verwonding waarbij medische behandeling noodzakelijk is. Bij gering letsel gaat het om een lichte verwonding waarbij niet direct een medische behandeling noodzakelijk is.
Een hond kan als gevaarlijk worden verklaard naar aanleiding van het gedrag van de hond. In dat geval kan aan de eigenaar van de hond een kort-aanlijngebod of een kort aanlijn- en muilkorfgebod opgelegd worden wanneer de hond verblijft of loopt op een openbare plaats.

02-beleid-bijtincidenten-honden-tilburg-14
Klik op de afbeelding voor een vergroting

ik ben van mening dat je al een eind op de goede weg zit maar ik ben ook van mening
alle betrokkenen dan verplicht om cursus te doen
om te voorkomen dat mensen die bepaalde gedrag bij je hond uit lokken bij voorbeeld kleine keffende hondjes dat moet ook begrepen worden hoe je daar me om moet gaan je gaat zelf ook geen top boxer uit staan Schelde of personen die je hond strak aan kijken mensen die zich op plaatsen bevinden waar ze niet mogen zijn (eigen terrein)

Wat ik in deze aanpak mis is de mogelijkheid om eigenaren en hun hond verplicht naar een cursus te sturen waarbij een gedragstherapeut een terugmelding moet doen naar de politie over de inzet en vordering van de eigenaar en zijn hond. Mijn inziens moet na een elk gemeld bijtincident de overheid niet alleen dreigen met inbeslagname en gedragstesten maar de eigenaar de weg wijzen naar het vergroten van de kennis over de hond en leren hoe bijtincidenten zijn te voorkomen. Ter voorkoming van vrijblijvendheid moet er een terugkoppeling zijn van de training naar de politie.

Geef een reactie