Soms vervagen en verdwijnen oude tradities omdat ze niet meer passen bij de tegenwoordige tijd en hun betekenis verliezen. Maar gelukkig kunnen uit oude tradities ook weer nieuwe tradities ontstaan, die wél betekenis hebben en waar iedereen aan mee kan doen. Dit gaat bijvoorbeeld op voor de oude traditie van het Driekoningenfeest op 6 januari – dat nagenoeg verdwenen is – en de nieuwe traditie van de Sterrentocht op 8 januari, waar iedereen bij welkom is.
De Sterrentocht begint op 8 januari om 17.00 uur bij de Heikese kerk en komt daar – na een rondgang door het centrum van de stad – na anderhalf uur ook weer terug.
In de Sterrentocht staat licht centraal. In Tilburg wonen mensen uit alle windstreken en werelddelen bij elkaar. Het licht is echter een thema dat in alle culturen en overtuigingen een belangrijke rol speelt. Daarom kunnen écht álle Tilburgers hieraan meedoen. In de Sterrentocht wordt een grote verlichte ster meegevoerd, gemaakt door professionele kunstenaars. De Tilburgse Sterrentocht is een lange stoet van dans- en muziekgroepen, theater en met name een paar honderd kinderen met zelfgemaakte lampionnen.
In de Sterrentocht rijdt een bakfiets mee waarin kinderen speelgoed kunnen leggen dat zij niet meer gebruiken. Dit speelgoed wordt opgeknapt en doorgegeven aan andere kinderen, die het goed kunnen gebruiken. De actie is voor kinderen in de gemeente Tilburg, want 7.000 kinderen leven in de gemeente Tilburg onder de armoedegrens.
De Sterrentocht wordt georganiseerd door Het Vierde Geschenk. Aan de basis daarvan staan vier bekende organisaties: de Hasseltse Kapel, de Kapel O.L. Vrouw ter Nood, Peerke Donders en Rotary Tilburg Leydal.