De verkiezingen zijn voorbij. De overwinningen en verliezen zijn gevierd en weggespoeld en de Tilburgse politiek kan weer aan het werk.
De nieuwe raad is op donderdag 29 maart 2018 geïnstalleerd, nadat op woensdag 28 maart alle 25 afscheid nemende raadsleden zijn uitgezwaaid. Dus veel nieuwe gezichten en nieuwe namen in het Tilburgse bestuur.
Ondertussen is een coalitie in de maak. Coalities worden altijd achter gesloten deuren gesmeed, reden waarom er altijd weinig feiten te vertellen zijn en veel te speculeren valt. Wat iedereen al ruim voor de verkiezingen zag aankomen is dat D66 blijft weigeren om met Hans Smolders en de LST te praten. Volgens Omroep Brabant is Philip Eijlander – verkenner en informateur – hierover erg teleur gesteld.
Een heel ander feit is de de nieuwe werkwijze van de gemeenteraad, die vanaf nu is ingevoerd. Deze werkwijze is zo anders dan wat raadsleden tot nu toe gewend waren dat ik de ervaren raadsleden veel te leren hebben en in feite net zoveel inwerktijd nodig hebben als alle nieuwe mensen. Vandaar dus ook dat de eerste twee weken van april hiervoor zijn gereserveerd. Vanaf 16 april 2018 gaat de raad echt aan het werk.
Het meest opvallende, althans voor degenen die nog wel eens een vergadering volgden: alle commissies zijn afgeschaft. De commissies Vestigingsklimaat, Bestuur, Sociale Stijging en Leefbaarheid bestaan niet meer en er zijn dus ook geen commissievergaderingen meer. De hulp-raadsleden die voorheen commissieleden werden genoemd, heten van nu af aan burgerraadsleden.
De raad gaat werken volgens een cyclus van drie weken. In de eerste week worden informatiebijeenkomsten gehouden. Deze bijeenkomsten waren er voorheen ook, maar werden vaak tussen de vergaderingen door gepland. Nu krijgen deze een duidelijkere rol. Tijdens zo’n bijeenkomst, die openbaar is en waar dus ook anderen mogen komen luisteren, wordt in detail verteld over een plan, voorstel of dossier.
In de tweede week van de cyclus gaan raads- en burgerraadsleden met elkaar in debat over de onderwerpen waarover zij in de eerste week geïnformeerd zijn en in de derde week wordt er een besluit genomen in de raad. De agenda wordt opgesteld door een agendacommissie en deze komt elke vrijdag namiddag ook online te staan op tilburg.notubiz.nl.
Dit is in ieder geval de theorie. Of dit in de praktijk ook zo gaat werken is nog even afwachten.