Ontwerp om Koningsplein te veranderen in Koningswei

Koningsplein in 2017 – Foto: John Geerts.

In april 2021 presenteerden de gemeente Tilburg, TBV Wonen (eigenaar van Piusstaete) en Amvest/Aegon (eigenaar van het lage appartementengebouw met winkels aan het Koningsplein) de toekomstplannen voor het Koningsplein. In december 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met het Stedenbouwkundig plan. Daarna zijn de plannen verder uitgewerkt in overleg met het planteam Koningswei met daarin diverse bewoners.

Op woensdag 1 juni 2022 is er voor de bewoners op en rondom het Koningsplein een tweede online informatieavond waarin deze deelnemers graag meer vertellen over de laatste stand van zaken. Nog voor de zomer gaat het bestemmingsplan voor het Koningsplein ter inzage.

Koningsplein in 1975. – Foto: Rien Siers.

Op het Koningsplein gaat veel veranderen. Op het plein komt veel groen: een wei, bloemenperken en bomen; waardoor midden in de stad een stadspark wordt toegevoegd met volop ruimte om te verblijven of te schommelen onder de pergola.

Het hele plein wordt opnieuw ingericht. De straten en parkeerplaatsen zoals ze er nu liggen, zullen verdwijnen. Er komen smallere straten terug zodat bestaande inritten en ingangen bereikbaar blijven. De ondergrondse parkeergrage blijft behouden en krijgt een groen dak dat het regenwater vasthoudt voor drogere perioden.

Aan de oostkant van het plein komen twee nieuwe gebouwen met daarin ongeveer 367 appartementen. Bijna 70% hiervan valt in de categorie sociale huur en middel dure huur. Er komt ook een Gastenhuis; een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.

Meer informatie en afbeeldingen zijn te vinden op de website van de gemeente: www.tilburg.nl/koningswei.

Voor de ontwikkeling is een nieuw bestemmingsplan nodig. Dit plan gaat nog voor de zomer van 2022 ter inzage. In deze periode kan iedereen die er belang bij heeft een zienswijze insturen. Waarschijnlijk zijn in de loop van 2023 alle procedures afgerond waarna in het tweede kwartaal van 2024 de sloopwerkzaamheden starten. Aansluitend start de nieuwbouw. In 2027 is volgens de huidige planning de bouw gereed en aansluitend start de aanleg van de openbare ruimte, waaronder het groen.

Ik zie een hoop groen en bomen op een tekening staan, dus dat lijkt mij ten koste van de tilburgse kermis te gaan. Verder lees ik dat er een hoop woningen komen, dus nog meer zeurkousen die gaan zeuren over het geluid van het uitgaansleven. En lees ik dat nieuwe bewoners niet moeten rekenen op genoeg parkeergelegenheid, want het autogebruik word juist terug gedrongen, en zo kom ik dan ook al jaren niet meer in het centrum en er zo meer mensen over denken, dus de winkeliers in het centrum kunnen hun borst nat maken, want die gaan steeds minde omzet draaien vanwege de slechte bereikbaarheid, en men al gewend is aan de vele winkels en supermarkten die zich aan de rand vd de stad bevinden en waar je nog gewoon zo goed als voor de deur kunt parkeren en gratis, dus waarom zou je dan nog naar het centrum gaan want dat heeft nauwelijks iets extra’s te bieden.
En verder zou ik dat lelijke stadskantoor afbreken want die neemt het zicht weg van het Koningsplein, en ook die bejaardenflats weg, want bejaarden zeuren altijd over overlast, dus moeten die niet in een uitgaanscentrum gaan wonen maar in een rustige wijk aan de rand van een stad en waar ook winkels komen voor de eerste levensbehoeftes, en het gezeur van overlast dan ook afgelopen is. En zou er een wet moeten komen dat centrumbewoners geen recht van klagen hebben over geluidsoverlast
van het uitgaansleven en evenementen, want dan moeten ze maar niet in een levendig centrum gaan wonen! Een centrum behoord te leven en te bruisen en bewoners dan niet mogen verwachten dat eenieder daar op z’n tenen gaat lopen!
En dan nog even die schoftlelijke kattenrug afbreken die over de weg loopt, want dat is gewoon een gedrocht dat het uitzicht vanaf het piusplein naar het stadhuis wegneemt.

Geef een reactie