Gemeente Tilburg is één van de 180 ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord, dat als doel heeft om de huidige economie te veranderen in een circulaire economie. Dat doel moet in 2050 zijn bereikt.
In een circulaire economie worden zo min mogelijk grondstoffen van de Aarde gebruikt en worden gebruikte grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Er wordt zo min mogelijk weggegooid en alles wat mensen nodig hebben wordt zodanig geproduceerd dat het zo weinig mogelijk schadelijk is voor de Aarde en het milieu.
* Nederland Circulair in 2050
Downloads
* Grondstoffenakkoord
* Ondertekening Grondstoffenakkoord
We gebruiken grondstoffen voor alles wat mensen nodig hebben: voedsel, drinkwater en onderdak, voor kleding en elektrische apparaten. Auto’s, treinen en vliegtuigen rijden of vliegen op brandstoffen die de Aarde geeft. We maken producten zo goedkoop mogelijk en gooien die na gebruik te vaak weg.
Maar de grondstoffen raken op, terwijl het aantal mensen op Aarde sterk blijft groeien. De afgelopen 100 jaar is de wereldbevolking verviervoudigd. En in 2050 zijn we naar verwachting zelfs met ruim negen miljard. Daarom is het nodig dat mensen slimmer omgaan met de grondstoffen, zodat ook in de toekomst mensen nog kunnen leven op een gezonde planeet.
Concreet betekent dit dat de samenstellers van het Grondstoffenakkoord snel aan de slag gaan met vijf praktische stappenplannen (‘Transitieagenda’s). Voor 1 maart 2017 wordt er een kernteam samengesteld die deze vijf transitieagenda’s gaan maken. Hierbij gaat het over: wat er precies moet zijn bereikt in 2021, 2025, 2030 en verder; welke acties en projecten er worden gestart; welke kennis er nodig is en waarnaar onderzoek moet worden gedaan; wat dit gaat betekenen op sociaal gebied, voor werk, bedrijven, onderwijs et cetera; en welke financiële investeringen er moeten worden gedaan.
Het doel hiervan is om inzicht te krijgen wat er precies nodig is om de transitie naar de circulaire economie te versnellen, zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal.
Na de totstandkoming van de transitieagenda’s bepalen alle samenstellers, afzonderlijk en collectief of en zo ja hoe zij gaan deelnemen aan de uitvoering ervan.
Het Grondstoffenakkoord is opgesteld door: VNO-NCW en MKB-Nederland (beide werkgeversorganisaties); FNV, Federatie Nederlandse Vakbeweging; VCP, Vakcentrale voor Professionals; Stichting Natuur & Milieu; VNG, Vereniging Nederlandse Gemeenten; IPO, Interprovinciaal Overleg; Unie van Waterschappen; de Staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu en de Minister van Economische Zaken, mede namens de Minister voor Wonen en Rijksdienst en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (hierna gezamenlijk ‘Rijksoverheid’).
Het Grondstoffenakkoord is mede ondertekend door: Ondernemers, Werknemers,
Milieu- en Natuurorganisaties, Gemeenten, regio’s, provincies en waterschappen, Financiers, Kennis- en onderwijsinstellingen en andere maatschappelijke organisaties, samenwerkingsverbanden en platforms.
De Tilburgse gemeenteraad heeft al in december 2016 ingestemd met een voorstel van het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) om een plaatselijk plan van aanpak te maken, samen met alle Tilburgers. Op woensdag 1 februari 2017 vindt het eerste stadsgesprek met de gemeenteraad hierover plaats, waar iedereen welkom is om mee te praten.
Recente reacties