Na een warme zaterdag, waarbij nét niet de zomerse waarde van 25 graden werd gehaald, vindt op deze zondag de afkoeling plaats. We zagen het gisteren al aankomen door de sluierbewolking die steeds dikker werd.
In de loop van de avond vielen in onze regio al de eerste buien en dat ging afgelopen nacht gewoon door. Bij ons viel het nog mee met de neerslag, maar aan de westkust was het kletsnat. Vanochtend meldde Uitgeest 16 mm in de regenmeter. En we zijn er nog niet vanaf, want voor de komende 36 uur is het een komen en gaan van buien die soms met onweer gepaard kunnen gaan.
Rondom Tilburg wordt in die periode tussen de 25 en 30 mm verwacht. Oorzaak is een lagedrukgebied dat zich helemaal uitstrekt vanaf Groenland tot zelfs Spanje toe. Hierdoor zijn we gisteren in een zuidelijke stroming terecht gekomen met aanvoer van zeer warme lucht vanaf de Middellandse Zee. Het lagedrukgebied is daarna aan de wandel gegaan, waardoor de stroming nu uit het westen tot zuidwesten komt. En dat is meest vochtige en vooral koelere lucht.
Vandaag zal het maximaal zo’n 20 graden worden en de dagen erna zakt het kwik nog verder weg. De warme lucht is echter nog heel dichtbij en ligt net over de grens met Duitsland. Vanochtend werd het in Twenthe en Nieuw Beerta zelfs nog 23 graden. Omdat de warmte niet ver weg is, maar de koelere lucht al wel is gearriveerd wordt de atmosfeer onstabiel. Dit resulteert in regen- en onweersbuien, waarbij het soms flink kan plenzen.
De warmte boven Duitsland blijft vervolgens hangen en omdat er alsmaar vochtige en minder zachte lucht bij ons wordt aangevoerd, hoop zich dat op. Daardoor zal de maandag ook kletsnat worden met perioden met regen en een komen en gaan van buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Pas in de loop van de middag wordt het droger.
De afkoeling zet verder door met maximaal een graad of 15 op maandag en dinsdag. De wind draait vervolgens door naar het noordwesten. Dat komt door een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan via Portugal naar Schotland is getrokken.
Daar gaan wij op dinsdag en woensdag van profiteren. Er valt minder neerslag en de temperatuur zet een stijgende lijn in, waardoor op woensdag al de 20 graden kan worden bereikt. De bewolking zal echter nog wel overheersen, waaruit wat lichte regen of een enkele bui kan vallen. Vervolgens schuift het hogedrukgebied verder door naar Scandinavië waar deze in het weekeinde aankomt. Maar tegelijkertijd ontstaat voor de kust van Portugal een depressie die zich over Frankrijk uitstrekt en daar blijft rondtollen.
In combinatie met het hogedrukgebied komen we in een oostelijke stroming terecht met aanvoer van warme, maar vooral vochtige lucht. De temperatuur stijgt op vrijdag en zaterdag tot zo’n 23 graden, maar de bewolking heeft de overhand. Hierdoor zal het wat broeierig gaan aanvoelen. Omdat de depressie ligt moeten we vanaf donderdag alweer rekening houden met buien waar een klap onweer bij kan zitten. Vanuit Frankrijk ontstaan namelijk deze buien die onze kant op kunnen komen.