De weersverwachting voor het komende weekeinde: overwegend bewolkt met op zondag buien.
Zaterdag wordt een grijze dag met veel bewolking waar wat lichte (mot)regen uit kan vallen en stijgt het kwik naar 12 graden. Op zondag valt er veel meer neerslag in de vorm van buien en wordt het niet warmer dan een graad of 10.
Na het weekeinde zijn we in de ban een hogedrukgebied, waarbij de mistkansen verder toenemen. Het blijft overwegend droog, maar de zon zullen we weinig zien. Met 13 graden is het wel zacht voor de tijd van het jaar.
De slachtmaand, zoals november ook wel wordt genoemd, is fris begonnen en dan vooral de nachten. Daarbij heeft het op sommige plaatsen op neushoogte gevroren. Dat begon afgelopen dinsdag toen in Woensdrecht de temperatuur tot -0,2°C zakte. Voor dat station was de op één na koudste nacht van 2 november ooit. Alleen in 1997 werd het daar met -2,2°C kouder.
De daarop volgende nacht volgde Gilze-Rijen en wederom Woensdrecht met respectievelijk -0,7°C en -1,3°C. En voor dat laatste station leverde dat bijna opnieuw een koude-dagrecord op. Dat blijft nu staan op 3 november 2018 toen het kwik tot-1,4°C daalde. En dan afgelopen nacht, waarbij het alleen op deze twee weerstations opnieuw tot vorst kwam met -0,6°C en -0,3°C.
En je gelooft het niet, maar voor derde nacht op rij werd het voor Woensdrecht de op één na koudste nacht ooit geregistreerd op 4 november. Drie jaar geleden werd het in het uiterste zuidwesten van Brabant namelijk nog wat kouder tot -1,3°C. De kou werd vooral gestimuleerd door opklaringen of door (dichte) mist. En dat laatste zagen we op woensdagavond gebeuren en vanochtend.
Allemaal kenmerken die bij de herfst horen. Dat geldt ook voor de enkele buien die zijn gevallen, afgewisseld met wat opklaringen. Deze donderdag was daar een mooi voorbeeld van: mist in de ochtend en buien in de middag. En dat allemaal bij zo’n 10 graden.
In de afgelopen uren was het opnieuw in onze regio mistig geworden en al heel snel weer helder. Deze afwisseling houden we ook in de nacht, waarbij de temperatuur terugzakt tot een graad of 5. Na het optrekken van de mist krijgen we een mix van zon en wolken en stijgt het kwik naar 12 graden bij een zwak tot matige westenwind.
Op vrijdag hebben we te maken met een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk die tot over Duitsland ligt. De wind draait daarbij naar het noordwesten. Op zaterdag breidt het hogedrukgebied zich verder uit tot over het midden en zuiden van Europa, maar vanuit het noorden komen depressies dichterbij. De grens ervan komt op de Noordzee te liggen. Voor ons betekent dat een grijze zaterdag, waaruit zelfs wat lichte (mot)regen kan vallen. Opnieuw wordt het een graad of 12.
Op zondag halen we met moeite de 10 graden en dat komt doordat een neerslagzone overtrekt. In de ochtend valt nog een enkele bui, maar in de middag vallen er meer. De depressie heeft namelijk onze regio bereikt.
Op maandag zet het hogedrukgebied de aanval in en duwt de depressie richting Rusland. Hierdoor krijgen we een droge maandag, maar wel met veel bewolking. Langzaam begint het kwik te stijgen tot zo’n 12 graden. Vervolgens komt het hogedrukgebied over onze omgeving te liggen en dat houden we de hele week. Dat betekent dat de mistkansen weer toenemen en we hetzelfde weer krijgen als we deze week hebben gehad. Wel wordt het overdag 13 graden en dat is te zacht voor de tijd van het jaar, waar 11 graden normaal is. Als de wind wegvalt kan de mist lang blijven hangen. Ondanks de aanwezigheid van het hogedrukgebied zullen we weinig zon zien.