Gemeente Tilburg is één van zes Nederlandse gemeenten die gaan helpen bij het oplossen van schulden die zijn veroorzaakt door de kinderopvangtoeslagaffaire. In een brief aan de gemeenteraad vertelt het College hoe dat precies zal gaan. De kinderopvangtoeslagaffaire is één van de grootste politieke schandalen in Nederland.
Gemeente Tilburg heeft – met veel ervaring en deskundigheid op het gebied van schuldhulpverlening en ondersteuning – vanaf het begin hulp aangeboden bij het oplossen van de problemen. Dit aanbod heeft de Rijksoverheid aangenomen en gemeente Tilburg wordt hiervoor ook financieel gecompenseerd.
Samen één loket
Samen met gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Deventer en de kredietbank Nederland, kredietbank Limburg en Stadsring 51 (Leusden en Amersfoort) gaat Tilburg één landelijk loket inrichten om de schulden van alle slachtoffers te verzamelen, te verifiëren en te betalen.
In Tilburg wordt de hulp aan slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire uitgevoerd door het team Schuldhulpverlening van de afdeling Werk en Inkomen. Oorspronkelijk waren er volgens de belastingdienst 128 gedupeerden in Tilburg, maar dit aantal was in september 2021 al gegroeid naar 270 door de Belastingdienst erkende gedupeerden.
Schaamte, machteloosheid en verdriet
Team Schuldhulpverlening heeft nagenoeg al deze mensen benaderd en een breed hulpaanbod gedaan. Dit waren vaak heftige gesprekken, zowel voor de slachtoffers die vaak voor de allereerste keer hun verhaal vertelden, maar ook voor de medewerkers van de gemeente, die vaak de eerste waren die deze verhalen te horen kregen en oprechte belangstelling toonden met een luisterend oor.
Bij slachtoffers komt tijdens deze gesprekken heel veel verdriet en boosheid naar boven. Mensen hebben het zwaar gehad, relaties zijn stukgelopen en gezinnen zijn ontwricht, slachtoffers zijn het vertrouwen kwijt en hebben hun netwerk verloren. Er is schaamte, maar ook agressie ontstaan uit machteloosheid. Maar vooral veel verdriet. Veel mensen zichzelf zien als slechte ouders, die niet voor hun kinderen hebben kunnen zorgen; die de kinderen niet hebben kunnen geven wat zij nodig hebben. Zowel materieel, als ook emotioneel. De mensen waren aan het overleven met alle problemen die hiermee samenhangen.
Hulp en kwijtschelding
In Tilburg is meteen begonnen met het lenigen van de grootste noden. Er is inmiddels €20.000,- besteed aan urgente uitgaven zoals: bijles, tandartskosten, woningreparaties en schoolspullen.
Het college heeft in juli besloten om alvast vooruit te werken op de ‘Verzamelwet hersteloperatie toeslagen’ die vanuit de landelijke overheid nog komen moet,om de ouders niet nóg langer te hoeven laten wachten. De schulden die gedupeerde Tilburgers bij de gemeente hadden, en waarbij geen sprake is van ondermijning of fraude, zijn meteen kwijtgescholden.
Om de ouders compleet te compenseren voor het aangedane leed en een nieuwe start te gunnen, heeft het rijk besloten dat ook de private schulden opgelost zullen worden. Het gaat hierbij om schulden bij heel veel verschillende organisaties, zoals: energiemaatschappijen, woningcorporaties, webwinkels en zorgverzekeraars. En soms liggen de schulden al bij de deurwaarder. Alleen de slachtoffers zelf weten welke schulden zij hebben en bij wie. Daarvoor dient het landelijk ingerichte loket waar zij deze schulden kunnen indienen.
Erkende gedupeerden ontvangen een bedrag van tenminste € 30.000 euro van het Rijk. Dit bedrag is bestemd voor een nieuwe start. Voor wie van de bijstand leeft, wordt dit geld de eerste drie jaar niet meegerekend voor de uitkering. Deze bijstandsuitkering loopt dan dus geen gevaar te worden ingetrokken.