Het Tilburgse gemeentebestuur staat geheel achter het plan en stelt: “Het opwekken van bio-energie past goed binnen de gemeentelijke plannen op het gebied van duurzaamheid, innovatie, energiebeleid en klimaatbestendigheid en daarom moet de vestiging van een bio energiecentrale binnen de gemeentegrenzen worden verwelkomd.”
Dit citaat komt uit een artikel dat Tilburgers.nl in augustus 2011, dus 10 jaar geleden publiceerden: “Plan voor bio-energie installatie bij de Spinder“. Het Limburgse bedrijf Deponie Zuid N.V. – op dat moment eigendom van Essent – wilde toen bij de Spinder in Tilburg een installatie bouwen om biogas en kunstmest te gaan produceren en het toenmalige College was daar een warm voorstander van. Het bestuur van de Provincie Brabant in Den Bosch was en is nog steeds het bevoegd zag voor het afgeven van een vergunning.
Vijf jaar later verkocht gemeente Tilburg de grond aan Deponie Zuid N.V, dat inmiddels eigendom was geworden van Attero. In december 2016 volgde de overdracht. Nog steeds met het plan om een installatie voor biogas te bouwen. Uiteraard had destijds nog niemand van een stikstofprobleem gehoord.
Ondertussen is Deponie Zuid weer verkocht aan het internationale bedrijf VTTI, dat in de luwte bezig is geweest met het verkrijgen van alle noodzakelijke vergunningen. De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels en zonder bewoners of belanghebbenden te raadplegen, aan multinational VTTI vergunningen verleend om een nieuwe mestverwerkings- en vergistingsinstallatie te bouwen.
Toen in de zomer van 2021 bekend werd dat de plannen voor de mestfabriek kunnen doorgaan, bleek tijdens een optreden in het Milieucafé dat wethouder Oscar Dusschooten (VVD, energie) tegen de komst van de installatie is. En met hem het stadsbestuur.
En het College staat hierin niet alleen. Middels een persbericht roepen de Brabantse natuur-, milieu- en bewonersorganisaties de provincie Noord-Brabant op om de vergunningen voor de bouw van een mestfabriek in Tilburg Noord in te trekken. De Brabantse Milieufederatie, Natuurmonumenten, Brabants Burgerplatform, Wijkraad Stokhasselt en Noordraad Heikant-Quirijnstok zijn bezorgd over de negatieve gevolgen van zo’n chemische installatie.
“Niemand wil een nieuwe mestfabriek in Tilburg Noord”, zegt Femke Dingemans, directeur van de Brabantse Milieufederatie in het gezamenlijke persbericht. De organisaties roepen het provinciebestuur in een brief op om de vergunningen voor de mestfabriek in te trekken, want vooralsnog weigert de provincie. “En dat terwijl bij de vergunningverlening al bekend was dat de fabriek veel meer stank zou veroorzaken dan in de vergunningsaanvraag staat.”
De coalitie van natuur-, milieu- en bewonersorganisaties benadrukt dat de vergunningen niet passen in de huidige aanpak van stikstof. De nieuwe mestfabriek in Tilburg Noord zorgt straks voor een enorme toename van stikstof op Europees beschermde natuurgebieden. Het gaat dan om de Loonse en Drunense Duinen & Leemkuilen en het gebied Kampina en Oisterwijkse Vennen. Daarnaast heeft het ook negatieve gevolgen voor het naastgelegen landgoed Huis ter Heide. De organisaties vinden het onbegrijpelijk dat het provinciebestuur een vergunning met zo’n hoge stikstofdepositie nog blijft verdedigen.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Teken de petitie op : https://petities.nl/petitions/geen-mestfabriek-in-tilburg-noord?locale=nl
Zou het ook nog zo kunnen zijn dat het college nu deze fabriek wil tegenhouden omdat anders Wijkevoort niet door kan gaan. Uitstoot…..???!!!