Elk jaar, tegen het begin van de zomervakantie van de raadsleden (het zomerreces) wordt de Perspectiefnota gepubliceerd en besproken door de gemeenteraad. In de Perspectiefnota staan de wensen en plannen voor het komende jaar. In november, bij de behandeling van de Begroting, worden aan die plannen de nodige bedragen gekoppeld.
Maandag 20 juni heeft het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) de Perspectiefnota 2017 gepresenteerd. Op maandag 27 juni zijn de inwoners van de gemeente Tilburg aan de beurt om te zeggen wat zij van de plannen voor 2017 vinden.
De Perspectiefnota 2017 ademt veel tevredenheid van het College over de eigen prestaties, halverwege de looptijd (tussen de verkiezingen van 2014 en 2018).
Ondanks de financiële situatie die weinig ruimte biedt, zijn we optimistisch over de nog te realiseren ambities uit ons coalitieakkoord. Wij zetten onverkort in op wat wij in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Stedelijk sterk, sociaal en klimaatbestendig. De opbrengst van onze inspanningen tot nu toe laat mooie resultaten zien. Wij zijn daar tevreden over.
Burgerinitiatieven krijgen kans, regionale samenwerking op het gebied van jeugdzorg is succesvol, de Toegang staat, we bieden maatschappelijke ondersteuning naar tevredenheid van onze inwoners, Hart van Brabant heeft een nieuwe strategische meerjarenagenda, het Ambachtshuis (voor ondernemers en werkzoekenden) is gestart, Vossenberg is bijna vol, de ontwikkelingen van de Spoorzone, de Piushaven en het Veemarktkwartier zijn voor iedereen zichtbaar, 013 is verbouwd, de Lokale Educatieve Agenda is een feit.
Enkele van de vele goede voornemens op een rij:
Vluchtelingen
Voor vluchtelingen die in Tilburg verblijven wil het College meer zijn dan alleen een tijdelijke opvanglocatie. Zij wil dat de groep nieuwkomers – statushouders, asielzoekers en alleenstaande minderjarige asielzoekers – niet naast maar juist in de samenleving staat. Te veel vluchtelingen belanden in de bijstand of functioneren onder hun niveau. Dat wil het College voorkomen met onder andere gerichte acties op gebied van huisvesting, inburgering, participatie en inkomen, onderwijs en peuterspeelzaalwerk, zorg, maatschappelijke begeleiding (bed, bad, brood) en
meedoen in de wijk en buurt. Zij hoopt daarmee integratie over de volle breedte te versnellen en de negatieve retoriek rond vluchtelingen te doorbreken.
Huishoudelijke hulp
Op het vlak van zorg, Jeugdzorg en de Participatiewet komt de gemeente Tilburg vanwege bezuinigingen van de Rijksoverheid zeer waarschijnlijk geld tekort. Het College denkt dit te kunnen oplossen door op zoek te gaan naar een nieuwe manier van werken (innovatie). “We nemen mensen serieus, gaan uit van hun kracht en bieden zo nodig een vangnet. Terug naar de bedoeling en de mens weer centraal vanuit de insteek ‘wat kan wel’ in plaats van ‘dat kan niet’. Maatwerk is nodig, loskomen van systeemdenken. Wij borgen dat we zorg en ondersteuning blijven bieden aan hen die dat echt nodig hebben.”
Het College denkt dat met hulp aan huis – wat onderdeel is van de Wmo – mensen (langer) zelfstandig kunnen blijven wonen. De Rijksoverheid heeft het afgelopen jaar fors bezuinigd (40%) op deze ondersteuningsvorm. Toch wil het College de huishoudelijke hulp in zijn huidige vorm in stand houden en dus zal zij niet hierop gaan bezuinigen voor de komende drie jaar.
Armoedebestrijding – schuldhulpverlening
Armoede in Tilburg neemt toe. Het gebruik van inkomensondersteunende maatregelen daarmee ook. Het College zet door op de ingezette maatregelen. Zij wil extra inzetten op de circa 1200 bijstandsgerechtigden die in Tilburg in het bestuursrechtelijke premieregime zitten. Dit zijn inwoners die vanwege een premiebetalingsachterstand van minimaal een half jaar door hun zorgverzekeraars zijn afgemeld en vervolgens als wanbetaler zijn aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Het College wil een groot deel van deze bijstandsgerechtigden de kans bieden om van de wanbetalersstatus af te komen. Deze aanpak werkt op basis van maatwerk en persoonlijke gesprekken door het team schuldhulpverlening met de mensen waar het om gaat. Hiervoor zal het College in november meer geld aan de gemeenteraad vragen.
Stichting Broodnodig
Pater Poels zet zich al meer dan 30 jaar lang belangeloos in voor de Tilburgse samenleving. Met zijn stichting Broodnodig schiet hij op zijn manier vele mensen materieel en immaterieel te hulp. Stichting Broodnodig oogst daarmee veel waardering. We beschouwen dit als een uniek en bijzonder burgerinitiatief. Het beschikbaar stellen van het pand Pollepel is in deze unieke situatie een passende tegenprestatie vanuit de gemeente. Nog voor de zomer zal het College aan de raad hiertoe een voorstel doen. En dus niet pas in 2017.
Spoorzone
Veel inwoners van Tilburg vinden het belangrijk dat het cultuur-historische karakter van de Spoorzone behouden blijft. Daarom wil het College een nieuwe visie en een nieuw programma voor dit gebied maken. Het gaat dan om het Spoorzone-gedeelte dat ‘de Werkplaats’ wordt genoemd. Daarbij moet de Spoorzone goed aansluiten op de Binnenstad.
In ieder geval zal dit betekenen dat er minder snel en intensief gebouwd zal gaan worden zodat de markante gebouwen in de Spoorzone meer uit de verf kunnenkomen. Ook moet er een oplossing gevonden worden voor het parkeren De Werkplaats, nu het ondergronds parkeren niet doorgaat.
Museum De Pont
De Pont scoorde onlangs nog een tweede plaats als beste museum van Nederland na het Rijksmuseum. Een prestatie van formaat voor een privaat museum. In 2017 bestaat De Pont 25 jaar. Het vernieuwde voorplein en de inmiddels ook gerealiseerde uitbreiding maken dat De Pont klaar is voor dit jubileumjaar. De Pont is voor veel mensen een reden om naar Tilburg te komen. Daarom wil het College aandacht schenken aan het jubileum en samen met de stad en de provincie op gepaste wijze blijk geven van waardering voor dit museum.