Het nieuwe bestemmingsplan voor de Noordhoekring, dat de bouw van zo’n 200 studentenwoningen mogelijk moest maken volgens het plan van projectontwikkelaar STU Project BV uit Vught, zou bij de laatste raadsvergadering van 13 mei in stemming komen. Maar slechts luttele minuten voor het begin van de vergadering, haalde wethouder Joost Möller het plan weer van de agenda. Het voorstel was vlak tevoren aangepast en moest daarom eerst opnieuw in de commissie Vestigingsklimaat worden besproken, zodat raadsleden eerst een discussie konden voeren over dat aangepaste plan. Die discussie vond maandagavond 27 mei plaats.
De reden van die aanpassingen was, dat in de commissie van 25 maart, toen het plan ook werd besproken, geen meerderheid hiervoor te vinden was, want alleen de PvdA was voor en D66 en VVD twijfelden toen nog. In het aangepaste plan zijn er twee bouwlagen van de hoogste toren afgehaald en is het middenstuk juist weer hoger geworden. Maar ook dit plan kon de goedkeuring van de commissieleden, noch van de buurtbewoners die opnieuw kwamen inspreken, niet wegdragen. En dat de projectontwikkelaar in de krant zou hebben gedreigd om er anders een ‘worst’ van 15 bij 15 bij 15 meter neer te zetten, werd ook niet erg gewaardeerd.
Paulus Oerlemans, GroenLinks: “Alle bezwaren van de vorige keer staan nog overeind. Het enige pluspuntje is dat er twee lagen van die toren af kunnen. Het siert de ontwikkelaar niet dat hij in de krant dreigt met een vierkant blok. Ik wil nieuw plan, geen wanden maar panden.” Hans Kokke, SP: “Eens met de heer Oerlemans. Dit dossier ligt gevoelig, een meerderheid is tegen. Ik hou niet van dreigementen van de projectontwikkelaar en jammer dat ie er nu niet is. Tegen.” Camiel Seij, TVP: “Er worden al genoeg studentenappartementen gebouwd. Hij wacht maar tot zijn markt weer aantrekt. Oninvulbare leegstand willen we voorkomen.” Bram Keijsers, D66: “Ik ben niet enthousiast over het oorspronkelijke plan, maar het plan dat er nu ligt komt over als paniekvoetbal. Vlees noch vis, niet goed onderbouwd.”
Joost Möller probeerde toch de projectontwikkelaar te verdedigen: “Ik ben geen stedenbouwkundige. Ludo Hermans, stedenbouwkundige van de gemeente Tilburg, is een zeer goede en die heeft mij sinds het begin een horrorscenario voorgespiegeld, dat het een ‘worst’ zou worden van 90 lang en 15 hoog in het nieuwe bestemmingsplan. ‘Variëren in hoogte’ was hiervoor de oplossing. Wijziging van het bestemmingsplan kostte de projectontwikkelaar €250.000,- en dat heeft ‘ie gedaan op aanraden van ons. Vertraging kost hem €30.000,- aan rente per maand. Hij heeft steeds overlegd met de gemeente en ingestemd met wijzigingen om het plan er te laten komen. Het alternatieve plan van de bewoners zou ook een bestemmingsplan wijziging nodig hebben en dan moet dat proces weer helemaal opnieuw. Ik kan me voorstellen dat de ontwikkelaar dat niet wil, want dat levert een vertraging op van weer een jaar. Hij is nu aan het kijken wat hij binnen het bestaande bestemmingsplan kan. Dan is het voor de hand liggend dat hij een worst gaat bouwen, die binnen het volume van 15 bij 15 bij 15 meter past.”
En kon het vorige plan, van 27 maart, nog op de steun van alleen de PvdA rekenen, dit gewijzigde plan kreeg zelfs die steun niet. Arjan Pronk, PvdA: “Het aangepast voorstel is opportunistische planologie. Het vorige plan snapten we. Nu staat u op 0 stemmen, bij het vorige plan op 11 stemmen. (Aangezien de PvdA-fractie 11 zetels en dus 11 stemmen heeft.)
Joost Möller ten slotte: “Ja ik ben altijd op zoek naar meerderheden. Zoveel mogelijk, oppositie of coalitie maakt me niet uit. Ik dacht dat ik een meerderheid kon vinden met twee bouwlagen eraf. Ik weet nu nog niet welk van de twee plannen ik bij de raad ga inbrengen, misschien wel die eerste waar ik nog 11 stemmen voor had, ik weet het nu óók niet meer!”
Recente reacties