Spring naar inhoud

Proef met een speciale tablet voor ouderen

Foto: Dolph Cantrijn

Op dinsdagmiddag 25 februari 2020 heeft wethouder Rolph Dols de eerste ‘ouderen-tablet’ uitgereikt aan mevrouw Van der Drift in Tilburg. De uitreiking is het startsein van een proef die welzijnsorganisatie ContourdeTwern en tabletleverancier Compaan organiseren. De bedoeling is om ouderen langer thuis te laten wonen door hen de beschikking te geven over een tablet waarmee ze met één druk op de knop in contact staan met familie, mantelzorgers, welzijnsorganisaties, en zorgleveranciers. De proef loopt één jaar en heeft twintig deelnemers.

ContourdeTwern zet zich in voor een sociale, inclusieve en zelfredzame samenleving waarin iedereen zo lang mogelijk kan meedoen. Om die ambitie waar te kunnen blijven maken, zet de organisatie steeds vaker oplossingen voor E-Welzijn in.

Manager Bedrijfsvoering Marco Kiezenberg: “Vanuit het idee mensen zo lang mogelijk gelukkig thuis te laten wonen, kijken wij steeds naar oplossingen die daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren. De ‘ouderen-tablet’ van Compaan is daar een mooi voorbeeld van. Ouderen staan daarmee direct in contact met mensen om hen heen die belangrijk voor hen zijn. Dat kan de mantelzorger of de sociaal werker zijn, maar ook de zoon die in Canada woont of de wijkverpleegkundige. We proberen voortdurend de aandacht te verleggen naar positieve gezondheid. Daarmee verlaag je uiteindelijk de zorgkosten ook.”

Project Manager Hugo Stap van Compaan: “De Compaan is speciaal ontwikkeld voor mensen die met een reguliere tablet of mobiele telefoon niet goed uit de voeten kunnen. Een simpele navigatie en grote knoppen met één enkele functie zorgen ervoor dat ouderen niet online verstrikt raken en rechtstreeks de persoon of dienst treffen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Met de Compaan houden mensen zelf de regie in handen.”

Wethouder Rolph Dols: “Het aantal ouderen dat langer thuis blijft wonen neemt de komende jaren alleen maar toe. Contact met andere mensen is voor ouderen niet altijd vanzelfsprekend maar is een belangrijke voorwaarde om eenzaamheid te voorkomen. Dit initiatief van ContourdeTwern en Compaan draagt er aan bij dat zij op allerlei manieren mee kunnen blijven doen in de samenleving.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *