Dualisme lijkt terug te keren in de Tilburgse politiek.
Maandag 4 juni was een dag met een volle politieke agenda. ’s Ochtends, in de commissie Economie stond een voorstel van de SP op de agenda om eens uit te zoeken wat het verschil is in kosten tussen het aan het werk houden van I&D-ers, mensen met een gesubsidieerde, beschermde baan, en deze mensen ontslaan vanwege bezuinigingen. Bovendien uitte raadslid Corrie Laming, namens de SP, kritiek op het Mobiliteitscentrum dat mensen naar ander werk moet begeleiden en dat in de afgelopen negen maanden pas 16 mensen aan betaald werk en 13 mensen aan vrijwilligerswerk had geholpen.
Hiervoor kreeg de SP alleen steun van GroenLinks en Trots, wat niet genoeg is voor een meerderheid. Wethouder Auke Blaauwbroek, verantwoordelijk voor arbeid, reageerde: Ik ervaar weinig steun voor het voorstel en dat kan ik me voorstellen. Op dit moment gaat het om 212 mensen. Voor het Mobiliteitscentrum is het doel gesteld om 51 mensen door te laten stromen naar een andere baan, hiervan hebben we dus bijna 30 mensen geholpen, dus dan zitten we op 57% van de target.” Echter, wat er dan met die andere 161 mensen zou gaan gebeuren, vroeg niemand.
’s Avonds in de gemeenteraad, tijdens de debatten over de Perspectiefnota, die vooruit loopt op de begroting voor 2013, was de stemming ineens heel anders. De PvdA en GroenLinks brachten een motie in, waarmee ze Auke Blaauwbroek opdracht gaven om niet alleen te zorgen dat er in 2013 wordt doorgegaan met het begeleiden van mensen, maar ook dat er geld beschikbaar moest komen om mensen met een I&D- of WIW-baan aan het werk te houden of te nemen. Bijzonder hierbij was ook, dat de PvdA-fractie hiermee tegen de eigen wethouder inging en samen met GroenLinks, SP en Trots haalde de motie een krappe meerderheid van 21 tegen 20 stemmen en werd het voorstel dus aangenomen.
Dit was niet de enige motie die het College van B&W deze avond moest slikken. Ook een voorstel van D66, PvdA en GroenLinks om voor jeugdzorg, WMO en werkgelegenheid duidelijke doelen te stellen voor 2013, waar het college dat pas wilde in 2014, haalde de eindstreep met steun van de SP en Trots. Tenslotte stelden PvdA, GroenLinks en de SP met een motie voor, om het Sociaal Noodfonds, dat in november 2011 is opgericht om mensen in armoede te helpen, door te laten gaan in 2013. Ook dit voorstel haalde een meerderheid met steun van het CDA.
Voor het eerst in deze college-periode lijkt het er op dat politieke partijen in Tilburg het dualisme opnieuw hebben ontdekt, gezien het aantal aangenomen moties waarbij fracties tegen hun eigen wethouders ingaan.