Raad op z’n Tilburgs: 13 uur vergaderen over wat geweest is

Het was de allereerste ‘echte’ raadsvergadering sinds de maatregelen rond het Coronavirus bijeenkomsten van meer dan 30 personen onmogelijk maakten. En tevens was het de laatste vergadering van de Tilburgse gemeenteraad voor het zomerreces. Dus dan ga je er ook echt voor zitten, in de ruime zaal van het Willem II-stadion, waar het mogelijk is om met 100 mensen toch 1,5 meter afstand te houden. 13 uur mocht het democratisch samenzijn maar liefst duren.

Onderwerp van de dag was de Tussenbalans. Dat is iets nieuws van de Tilburgse raad. Halverwege de raadsperiode, dus precies tussen de vorige en de volgende verkiezingen in, werd de balans opgemaakt over wat was bereikt, en wat niet. Er was zelfs een speciale website voor ingericht: tilburgtussenbalans.nl, waar Tilburgers vooraf hun zegje konden doen.

Afval

Dat deden de Tilburgers dan ook in ruime mate. Eén van de meest ingebrachte punten was het afval. Zwerfafval, gedumpt afval, afval dat bij glasbakken en afvalparkjes wordt bijgeplaatst, afval dat rondzwerft. Volgens wethouder Mario Jacobs zijn er drie groepen: Tilburgers die afval op straat gooien, Tilburgers die over afval klagen en Tilburgers die er iets aan doen.

Die laatste groep kan bij de gemeente Tilburg een gratis afvalknijper aanvragen om zelf de handen uit de mouwen te steken en rommel op te ruimen. Inmiddels hebben ruim 2500 Tilburgers dat gedaan en de wethouder gaf de raad het advies om zelf ook eens mee te helpen, door dagelijks in de buurt een rondje te lopen en rondslingerend afval op te ruimen.

Voor wat extra vertoon van daadkracht, werden gedurende de avond dozen de zaal binnen gebracht. Aan het einde van de vergadering deelde Mario Jacobs aan alle raadsleden en andere aanwezigen een afvalknijper uit. Dus niemand hoeft zich deze zomer te vervelen en Tilburg Vakantiestad zal nog wel eens een hele schone stad op kunnen leveren.

Bomen

Letterzettertje – Foto: James Lindsey at Ecology of Commanster – via Wikimedia Commons.

Bomen en groen zijn een ander veel genoemd onderwerp. Vorig jaar kreeg Tilburg de twijfelachtige eer de heetste plek in Europa te zijn. Inmiddels worden bomen als remedie tegen deze hittestress breed omarmd. Ook door raadslid Jolanda van den Bogaard van de LST, de partij die in het verleden ook scepsis heeft getoond bij klimaataanpak. Ze hield een vurig pleidooi om niet alleen vlug nieuwe bomen te planten waar bomen waren gesneuveld aan droogte of storm, maar ook die het loodje hadden gelegd door het ‘letterzettertje’. Ze wil dat het dode hout wordt opgeruimd, zodat het geen voedingsbodem kan zijn voor dit beestje.

Er was een les biologie van de wethouder voor nodig – opnieuw Mario Jacobs – om uit te leggen dat dit beestje alleen naaldbomen lust (waar we er toch te veel van hebben) en geen loofbomen. Wellicht is er een bioloog of ecoloog te vinden die in het kader van Tilburg Vakantiestad wat kennis wil verschaffen aan raadsleden over het leven in en rond ‘dode’ bomen.

Hefbomen

‘Hefbomen’ bij Kaapstad – Foto: John Geerts

Het woord ‘hefbomen’ is één van de meest genoemde begrippen, ook bij de Tussenbalans. Sociale uitkeringen, zorg, ondersteuning, hulp, welzijn: kortom; Het sociale domein. Het wordt steeds duurder en de Rijksoverheid – met een decennium VVD aan het roer – geeft er elk jaar minder aan uit. Dus ook de gemeenten krijgen steeds minder geld voor het beleid dat zij van ‘Den Haag’ moeten uitvoeren. Vandaar ook dat Tilburg (samen met andere Brabantse steden en dorpen) een stevige lobby voert in Den Haag. Maar dat helpt nog niet echt en zeker niet op korte termijn.

De gebruikelijke reflex is: bezuinigen. Alles wat minder en afschaffen wat af te schaffen is en geld kost. Ten koste van mensen, van voorzieningen en ja.. wat al niet. De kaasschaaf methode: alles een beetje minder. .

Dit heeft Tilburg – als enige gemeente in Nederland – niet gedaan. In tegendeel. Tilburg heeft een hele forse lening genomen, een slordige 450 miljoen, om juist extra uit te geven aan zorg en ondersteuning, aan hulp, sociale zekerheid en tal van maatregelen om mensen ook financieel bij te staan. Met het idee: als je nu investeert in hulp, bespaar je op den duur kosten omdat mensen dan minder hulp nodig hebben. Waardoor je op langere termijn geld bespaart. Dit wordt een ‘hefboom’ genoemd.

Tilburg heeft zo’n 18 van dit soort financiële constructies opgezet om nu mensen te helpen die het nodig hebben, om op de langere termijn hierop minder te hoeven uitgeven en dus te besparen. Het is een gedurfd beleid en niet alle partijen zijn het hiermee eens. Onder andere de LST vindt dit onverantwoord en liet dit ook bij de Tussenbalans duidelijk blijken. En ook vanuit andere gemeenten, de provincie en de Rijksoverheid zijn de ogen gericht op Tilburg…

Toch lijken de eerste resultaten positief te zijn en zelfs al eerder rendabel dan was gedacht en verwacht. Er worden meer mensen geholpen en de reacties van mensen op de hulp en ondersteuning is veel vaker dan voorheen positief. En waar het allemaal nog niet wil lukken, is vooral bij het bezoeken van mensen aan huis, om ondersteuning op gang te krijgen. Immers, vanwege de coronamaatregelen zijn huisbezoeken de afgelopen maanden niet doorgegaan.

Waar voor je subsidie

Bij de LST lijkt raadslid Perry Janssen het roer overgenomen te hebben en hij rakelde een punt op die in de volgende 13 uur niet meer terugkwam. Naast de in meerderheid uitstekende en bonafide organisaties die zich bezighouden met sociale zekerheid, armoede en ondersteuning, zijn ook in Tilburg lieden actief, die de subsidiepotten op dit terrein vooral als een verdienmodel zien voor zichzelf. Die burgers best willen ondersteunen met hun initiatief, maar vooral graag de subsidie hiervoor helpen binnenhalen, met een mooie ‘fee’ voor zichzelf.

En omdat Perry Janssen dit zelf het beste verwoordde, een citaat uit zijn ‘maidenspeech’ als vervangend fractievoorzitter:

Enige tijd geleden is de motie ‘zorgcowboys’ aangenomen om fraude met zorggelden tegen te gaan en om inkoopcontracten beter en strikter op te stellen. Voor de LST was dit een eerste aanzet om ook op andere terreinen van het Sociaal Domein nog kritischer te worden. Het geld moet worden gebruikt waar het voor bedoeld is. De burgers, de mensen op en van de straat, daar doen we het allemaal voor.

We stimuleren en faciliteren onze Tilburgers om zo hun initiatieven mogelijk te maken. Tegelijkertijd laten we toe dat organisaties en instellingen aantrekkelijke ideeën en burgerinitiatieven inlijven, eerst door te adviseren en te begeleiden, daarna door er professionals bij te betrekken. Om dat verder te faciliteren maken we bijvoorbeeld 650.000 euro over naar MOM / Tussenheid 013, dat geld hadden we toch over uit Tilburg Akkoord.

Hoe vaak komt het niet voor dat de oorspronkelijke initiatiefnemers afhaken omdat hun idee gekaapt en vermarkt wordt? En zo gaat veel spontaniteit, enthousiasme, kennis, ervaring en vooral vertrouwen verloren.

Ik lees niets over het XXL bedrijventerrein Wijkevoort, waar de nodige natuur moet verdwijnen om plaats te maken voor kolossale bedrijfsgebouwen die de hitte in Tilburg ernstig zullen laten toenemen. Een paar boompjes in de stad plaatsen is een druppel op een gloeiende plaat.

Geef een reactie