“Wijkevoort. Daar gaan we het vandaag niet over hebben, want de ‘Omgevingsdialoog’ is nog bezig en in augustus gaan we hier eerst met de omwonenden over in gesprek.”
Zo ongeveer luidde de afspraak, waar raadsleden elkaar afgelopen maandag 6 juli 2020, bij de behandeling van de ‘Tussenbalans‘ aan hielpen herinneren. Deze schijnbaar vooraf gemaakte afspraak verhinderde echter niet dat er een voorstel (motie) op tafel lag van twee partijen die het gewoonlijk zelden met elkaar eens worden: GroenLinks en LST.
De motie ging over de ‘Sprong over de Leij’. Wordt er wel of niet het kleine riviertje overgestoken om het bedrijventerrein ook op de andere oever uit te breiden? De LST heeft tot nu toe steeds volgehouden dat zij tegen de ontwikkeling van Wijkevoort is. GroenLinks is daar tot nu toe veel minder expliciet in geweest.
Peter van den Hoven (LST) legde dit uit: “We hebben deze motie ingediend omdat we wel weten hoe deze hazen hier lopen. De wethouder [Berend de Vries – red.] heeft eerder geroepen “alle ballen op Wijkevoort”. We zijn niet zo naïef dat we denken dat we dit plan tegen kunnen tegenhouden. Dus daarom zullen we alles doen om schade te voorkomen als we dat kunnen.”
Bea Mieris van PvdA – fel tegenstander van de ontwikkeling van Wijkevoort – was niet zo blij met deze motie, omdat ze dit opvatte als het openzetten van de deur door LST om na te zomer alsnog wél weer in te stemmen met Wijkevoort. Immers, ook in 2018 stemde LST uiteindelijk voor het bedrijventerrein. Juist omdat ook coalitiepartij GroenLinks één van de indienende partijen was, vatte ze dit op als een tegemoetkoming. “LST heeft steeds aangegeven niet blij te zijn met Wijkevoort. Met deze motie geeft LST een opening om na de zomer toch in te stemmen met een bedrijventerrein. LST doet een handreiking en geeft ruimte om een bedrijventerrein mogelijk te maken.”
Bij de stemming werd deze motie aangenomen, onder andere met steun van d66. Dus of het bedrijventerrein er ooit komt of niet, het zal niet de Leij oversteken.
3 reacties
Voeg die van jou toe →We zullen milieu deskundige Johan Vollenbroek eens inschakelen ,kijken of ze dit mooie gebied mogen vernielen met de stikstof uitstoot
Op 1 september is er een omgevingsdialoog geweest. Op deze avond heeft wethouder de Vries aangegeven dat er inderdaad niet over de Leij zal worden gebouwd. Dit omdat de Leij 140 meter zal meter zal worden verplaatst. En dan komen de dozen inderdaad tegen de nieuwe gesitueerde Leij aan te liggen. Tja inderdaad heeft de wethouder dan gelijk dat er niet over de Leij zal worden gebouwd. J
Een korte blik op Google Maps onthult een toch ietwat neukeratieve dubbelzinnigheid in bovenstaand verhaal. Hebben we het hier over de Oude Leij of de Aalstraatse Leij? Als de Oude Leij niet overgestoken mag worden, dan komt er geen nieuwe bedrijventerrein Wijkevoort. Als het gaat om de Aalstraatse Leij, dan zou het gaat om niet meer dan een heel symbolisch hoekje dat geen bedrijventerrein zou mogen worden. Dus waar hebben we het hier over?
Nuchtere realiteit is dat het een erg logische locatie is voor een logistiek bedrijventerrein (dichtbij de tangenten, en ook dichtbij de A58, doorgaande route tussen Rotterdam en Duitsland). Nu vind ik deze dozenbouw zeker niet fraai, maar is er een wezenlijk alternatief op dit moment voor Tilburg om economisch bij te blijven? Allerlei zaken als Cultural Industries klinken dan erg leuk, maar hoeveel substantie hebben die eigenlijk? Alternatieven voor logistiek zijn wat mij betreft meer dan erg welkom, maar hoe zien die eruit?