Raad weet zich geen raad met burgerinitiatief NAHuis

NAHuisNAHuis is een burgerinitiatief om de informele zorg anders en goedkoper te organiseren, door een plek creëren waar mensen met N.A.H. (Niet Aangeboren Hersenletsel) terecht kunnen voor ontmoeting, dagbesteding, zorgverlening en logies. Hiervoor is de Stichting Nahuis opgericht die de afgelopen twee jaar intensief aan de slag is gegaan met het zoeken naar samenwerkingspartners en financiers om dit burgerinitiatief te realiseren.

Diverse partijen hebben inmiddels toegezegd hieraan mee te willen werken, onder andere: ContourdeTwern, Wever, RABO-Bank, Brein-Cafe, NAH-Cafe, MST. Om dit plan te laten slagen bij de Fraters van Tilburg aan de Gasthuisring heeft de stichting Nahuis een opstartsubsidie nodig van 60.000 euro van de gemeente Tilburg om de toegezegde financiers (goed voor 510.000 euro) definitief over de streep te trekken. Hiervoor mochten twee bestuursleden Jan Vermeulen en Fred de Koning, ondersteund door een ondernemingsplan, een meerjarenbegroting en een sterk comité van aanbeveling, afgelopen maandag inspreken bij de commissie Sociale Stijging.

En het was niet de eerste keer dat deze initiatiefnemers naar het Stadhuis kwamen om te praten over hun initiatief. Al eerder hadden zij hun plan voorgelegd aan de speciale raadscommissie die zich bezighoudt met de nieuwe WMO (Transitie WMO), aan de raad bij de inspraakraad in juni, vlak voor de behandeling van de perspectiefnota en aan wethouder Marjo Frenk, die hen had geadviseerd om het nog eens aan de raad voor te leggen, omdat ‘de raad is de baas’ en sneller kan beslissen dan wanneer het plan eerst langs het college moet. Maar dat laatste bleek erg tegen te vallen. Een uur lang stelden diverse raadsleden vragen alsof zij moesten oordelen over de gehele begroting van de stichting, in laats van over slechts 10% hiervan en alsof ze nog nooit van het plan gehoord hadden.

Jan Esman, PvdA, wilde weten hoe de stichting aan vrijwilligers dacht te komen en vroeg zich hardop af, hoe hij als raadslid met een burgerinitiatief moest omgaan, omdat de raad daar nog geen regels over had gemaakt. Hierop werd hij wel teruggefloten door de voorzitter van de commissie, omdat niet het omgaan met burgerinitiatieven, maar dit burgerinitiatief zelf nu op de agenda stond. Hij durfde geen ja of nee te zeggen tegen dit initiatief en wilde het eerst (opnieuw) in zijn fractie bespreken.

Frans van Dommelen (TVP) en Ans Bertens (Trots) hadden twijfels bij de, zeer uitvoerige, financiële onderbouwing en namen het om die reden ook ‘mee terug naar de fractie’.

Ook Joost Bengevoord, GroenLinks, twijfelde. Hij vond het een goed plan en het ging hem te ver dat collega-raadsleden zo kritisch waren op de begroting. Hij ging alleen niet akkoord met de gekozen locatie en dat was voor hem reden om eerst met zijn fractiegenoten te overleggen. Dus ook van hem nog gen ‘nee’ of ‘ja’.

De twijfel en onduidelijkheid van deze partijen leidde tot verontwaardiging bij Marko van Dalen, VVD, en Eric Logister, D66.

Marko van Dalen: “Ik ben ‘puzzeled’, verbaasd over het amateuristische bestuur van deze commissie. We hebben een uitgebreid voorstel ontvangen, we hebben er drie keer over gesproken. Dit is een belangrijke faciliteit voor mensen en ik ben trots dat dit juist in Tilburg onstaat. Het is een toonbeeld van eigen initiatief. Dit verdient maatschappelijke steun, en er zijn reeds veel organisaties gemobiliseerd. Ik ben voor het voorstel.”

Eric Logister richtte zich tot zijn collega-commissieleden: “We hebben al de nota ‘Vitaliteit en veerkracht’, waarin we hebben afgesproken dat we anders willen omgaan met de WMO. Nu zitten hier mensen die hieraan willen meedoen en we wilden burgerinitiatieven. Nu hébben we een plan, een burgerinitiatief met een Raad van Advies van wat heb ik jou daar, en nu durven we geen besluit te nemen? Wij zijn niet bang voor Hans Smolders, zoals een column op Tilburgers.nl suggereerde, we zijn hier bang voor burgerinitiatieven!”

Ten einde raad werd wethouder Marjo Frenk om haar mening gevraag. De wethouder, die de discussie vanaf de zijlijn had gevolgd, wilde wel iets zeggen, maar liet zich niet voor het karretje van de commissie spannen. Ze gaf een korte samenvatting van de stand van zaken rond de ’transitie WMO’, waarmee de WMO een taak van de gemeente gaat worden, maar onthield zich van een advies: “Tal van bureaus (zorgaanbieders) maken zich zorgen over hun voortbestaan en krijgen pas eind 2014 zekerheid over de situatie. Hoe goed ik dit initiatief ook vindt, het is de realiteit. Nu is ook nog de staatssecretaris weer gaan twijfelen over de financiering van persoonlijke verzorging (WMO). Ook dat helpt allemaal niet mee. Het hele traject moet zelfs nog beginnen. Ik wil niet negatief zijn, maar de Tweede en Eerste Kamer moeten er nog overheen, als het kabinet al overeind blijft. Ik wil u deze zaken als dilemma meegeven.”

Enkele raadsleden, niet gewend om zonder advies van de wethouder een beslissing te nemen, wilden nóg een discussie voeren. Bart van de Camp (SP) stelde daarop voor, om die discussie op 21 oktober in de gemeenteraad te voeren en dan meteen de beslissing te nemen.

 

 

Geef een reactie