Redactioneel: steun voor actie #InternetSlowdown

netneutrality bannerWoensdag 10 september wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de discussie rond Netneutraliteit met een opvallende actie op vele websites en sociale media. Enkele van de honderden websites die meedoen aan deze actie zijn: Foursquare, WordPress, Vimeo, reddit en Mozilla. Ook Tilburgers.nl steunt deze actie.

Waarom? In de Verenigde Staten is een wet in de maak die het voor internetproviders mogelijk maakt om de doorgifte van websites en internetdiensten op te delen in een snelle doorgifte voor mensen (en bedrijven) die daar extra voor willen betalen en een trage doorgifte voor alle andere gebruikers. Daarnaast mogen internetbedrijven ook websites blokkeren om politieke redenen, naar eigen goeddunken.

In Nederland is dit al bij wet geregeld? Dat klopt, deels. Sinds Bits of Freedom zich in 2012 hard maakte voor een wettelijke bepaling in Nederland is er veel gebeurd. Diverse landen in Europa hebben zich over vergelijkbare voorstellen uitgesproken. Ook in de EU ligt er nu een verordening waarin netneutraliteit lijkt te worden opgenomen, al moet de Raad van ministers van de EU zich er nog over buigen.

Echter, de manier waarop netneutraliteit vorm heeft gekregen in de Nederlandse telecommunicatiewet (7.4a) laat ruimte voor misbruik: alleen aanbieders van internettoegangsdiensten mogen geen onderscheid maken (qua behandeling of prijs) tussen verschillende content. Losse diensten (dus een internetdienst die geen toegang tot het open internet geeft, zoals exclusief e-mail) vallen niet onder het artikel. Dat betekende dat internetaanbieders deals sloten met losse diensten, om zichzelf zo aantrekkelijker te maken voor klanten. Hi bood bijvoorbeeld Spotify aan, zonder dat Spotify-gebruik van je databundel af zou gaan. Vodafone deed iets soortgelijks met streams van RTL. Ook Facebook is geïnteresseerd in dergelijke toepassingen. Volgens de letter van de wet is dat toegestaan, maar het gaat lijnrecht in tegen de bedoeling van de wet: ook positieve discriminatie is discriminatie. Bron: Bits of Freedom.

Uiteraard is Nederland geen eiland en Europa evenmin. Daardoor zal de voorgenomen wet in de VS zeker zijn effect hebben aan deze kant van de Atlantische Oceaan, want ook hier wordt gebruik gemaakt van dezelfde websites en diensten. enk aan het uploaden va een filmpje op YouTube of Facebook, of muziek luisteren met Spotify.

De actie is via Twitter te volgen met de hashtag #InternetSlowdown

Geef een reactie