Het sportcomplex de Nieuwe Drieburcht, dat naast het Wagnerplein in Tilburg-Noord in aanbouw is, zal pas in het voorjaar van 2013 opengaan, zes maanden later dan de bedoeling was. Loes Dielissen van de TVP stelde daarover vragen in de commissie Fysiek van afgelopen maandag, 24 september. Ze wilde onder andere weten waarom de bouw is stilgelegd, waarom er extra controles nodig zijn en wie er verantwoordelijk is en dus voor de financiële schade gaat opdraaien.
Verantwoordelijk wethouder Auke Blaauwbroek antwoordde hierop dat er vier maanden geleden technische problemen waren gevonden, namelijk dat er teveel spanning kwam te staan op de stalen draagconstructie, en dat er nu extra controleurs bezig zijn om een oplossing te vinden. “Maar het is dan ook wel een erg ingewikkelde constructie, de nieuwe Drieburcht is een architectonisch hoogstandje. Het gebouw telt drie verdiepingen, heeft drie zwembaden, een fitnessruimte, een sporthal van 2500 m², een buitenschoolse opvang en een horecagelegenheid.” zo verdedigde hij. “Er is een aanpassing in constructie nodig en versteviging op punten, maar de basis blijft hetzelfde. De extra kosten worden in kaart gebracht, die zijn nu nog niet bekend.”
Camiel Seij, TVP en ooit werkzaam als bouwkundig ingenieur, was met dit antwoord niet tevreden: “Ik heb er wel zoveel verstand van dat de wethouder me niet alles kan wijsmaken. Er is behoorlijk ingegrepen in de staalconstructie. Je kunt van verre zien dat er staalplaten los gemaakt zijn en opnieuw zijn gelast. Het lijkt veel ernsiger te zijn dan de wethouder doet voorkomen, want er was nu al sprake van verzakking van 8%. Wie er verantwoordelijk is zien we nog wel, maar hoe dan ook: iemand zal de schade moeten dragen en zou niet graag zien dat de wethouder dit gaat oplossen.” Bart van de Camp, SP, ging nog een stap verder: Ik zie een grote financiele vraag van de wethouder al aankomen. Dat gaat altijd zo. En ik zie een tweede raadsenquête-commissie aankomen die dat dan weer moet gaan onderzoeken, net als destijds met het Midi-theater.”
Ook Jan Heijman, VVD, was niet tevreden, vooral omdat de wethouder niet kon zeggen hoeveel dit extra ging kosten. In een schriftelijk antwoord aan de raad schreef Auke Blaauwbroek op 20 september dat het géén miljoenenstrop ging worden. Jan Heijman: “Geen sprake van een miljoenenstrop schreef u, daar wil ik graag meer specificatie van en dat zou dan niet boven de 8 ton uit moeten komen. Anders hebben we straks een heel moeilijk gesprek met elkaar.” Hierin werd hij gesteund door Joost van Huijgevoort van DAT: “Ik heb liever dat de wethouder eerlijk zegt dat ie vreest dat het probleem groter is dan hij nu kan weten. Krijg nu de indruk dat we straks met een groter probleem zitten en dat we bij de neus worden genomen. Ik vraag de wethouder om ons serieus te nemen. Als de antwoorden niet blijken te kloppen met de realiteit heeft de wethouder straks serieus een probleem.”
Even later gaf Auke Blaauwbroek toch toe dat de schade ongeveer 7 à 8 ton zou zijn, maar dat de fout zéker niet bij de gemeente ligt. Bart van de Camp (SP) ging daar fel tegen in: “Het is niet de eerste keer dat dit zo gaat. Het is een stramien aan het worden. We worden opnieuw in slaap gesust. Die 7 à 8 ton kunt u niet zomaar zeggen want die strijd wordt nog uitgevochten. Dit is heel erg gewaagd wat u nu doet.” Hij krijgt bijval van Camiel Seij (TVP), die foto’s van de constructie tevoorschijn haalt die in de Daklozenkrant hebben gestaan.
Arjan Pronk, PvdA, deed daarop nog een poging om zijn wethouder te verdedigen en noemde de foto’s van Camiel Seij ‘broddelwerk’ en de opmerkingen van TVP, SP en de VVD waren volgens hem suggestief. Auke Blaauwbroek leek dankbaar voor deze verdediging en sloot af met: “Met deze info moet u het doen er is geen andere.”