Het kabinet wil een nieuw stelsel voor de zorg voor de jeugd en heeft het voornemen om de jeugdzorg vanaf 2015 onder te brengen bij de Gemeenten. Uiterlijk eind 2016 moeten alle taken en verantwoordelijkheden zijn overgeheveld. Dit moet een eind maken aan de bureaucratie en aan de sterk versnipperde hulpverlening in de jeugdzorg, maar ook moet het een forse bezuiniging opleveren.
Dit was aanleiding voor de gemeente Tilburg om een unieke raadswerkgroep ‘Transitie Jeugdzorg’ in het leven te roepen, die dit proces moest voorbereiden. Een werkgroep die kaders zou moeten gaan scheppen voor de wethouder Marieke Moorman hoe deze transitie er uit zou mogen gaan zien. De werkgroep heeft hiervoor veel en erg diverse gesprekken gevoerd met scholen, instellingen, jongeren, ouders, pleegouders, jeugdzorg, provincie etcetera. Uitgangspunten waren dat Gemeenten dan maatwerk kunnen bieden, afgestemd op de lokale en individuele situatie. Ook krijgen zij wettelijk de opdracht om een herkenbare en laagdrempelige plek te organiseren. In Tilburg is die plek nu al aanwezig in de vorm van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Maar om de transitie compleet te maken gaat de gemeente Tilburg samenwerken met andere gemeenten in de regio.
Maandag 24 september voerde de commissie ‘Maatschappij’ een uitvoerige discussie over het voorstel dat de werkgroep op tafel had gelegd. Volgens Joost van Puijenbroek (Trots) zijn er in de regio maar liefst 350 organisaties bezig met hulpverlening aan de jeugd: “We moeten óf de boel ontwarren óf de boom omhakken en opnieuw beginnen.”
De kern van de nieuwe jeugdzorg wordt in het ‘programma van eisen’ van de werkgroep samengevat in tien thema’s, waarbij het Centrum voor Jeugd en Gezin een hoofdrol zal vervullen als ‘draaischijf’ om vraag en aanbod van zorg bijeen te brengen. Raadsleden in de commissie maakten zich met name grote zorgen over de bureaucratie en de ‘stapeling’ van hulpverleners, waarmee wordt bedoeld dat gezinnen soms een heleboel verschillende instellingen en personen over de vloer krijgen, die niet met elkaar samenwerken. Echter, de VVD wil liever dat het Veiligheidshuis de centrale rol gaat spelen. Marko van Dalen: “Teveel instanties zijn tegelijkertijd in een gezin actief. We willen dat het zorg- en veiligheidshuis de regie gaat voeren en een gezinscoach kan aanstellen als dat nodig is en die ook overlappende hulpverlening kan schrappen. Kwaliteit van de zorg voor jeugd is nu onvoldoende.”
Orkun Baytemir (PvdA) werkt naast zijn raadslidmaatschap bij de Raad van de Kinderbescherming en wil vooral inzetten op preventie, voorkomen van problemen: “We moeten investeren in preventie. Ik wil ook het belang van vrijetijdsbesteding benadrukken. Het netwerk versterken en ook zorg voor de ouders. Uitgaan van eigen kracht en omgeving. Daar moet de kern liggen en dat koppelen aan sportclubs en onderwijs. Daar waar de kinderen het eerst terecht komen. Dat is de werkelijkheid. Dan hebben we aan het eind van de rit minder kinderen in de zorg. Investeren in de vrijetijd, dan heb je minder organisaties nodig.”
Marieke Moorman, als wethouder verantwoordelijk voor de Jeugdzorg is erg blij met het werk van de raadsleden: “Ik ben de enige wethouder in Nederland, zover ik weet, met zo’n werkgroep.” En ze kan zich ook inhoudelijk goed vinden in het voorstel: “Ik ben het ermee eens dat we moeten kappen in het woud van instellingen. Maatschappelijke verandering is nodig maar kost tijd.” En ze besloot met een waarschuwing: “Wij moeten opletten dat we niet in de valkuil vallen dat we een mini-rijkje gaan spelen en zelf alles gaan zitten dichttimmeren. Voorkom dat we zelf alles weer met nieuwe regels hoog optrekken.”
Aankondiging werk-conferentie over de zorg voor de jeugd.
Zaterdag 6 oktober, 13.30 – 20.00uur in het Duvelhokgelegen aan de St. Josephstraat 133 in Tilburg
DROOM GROOT, BEGIN KLEIN
Prakk(t)iseren over de zorg voor jeugd
De transitie biedt ruimte voor een verbeterde en andere zorg voor onze jeugd. Met velen van jullie heb ik gesproken over jullie dromen en ambities. Jullie zijn allemaal in de praktijk al bezig met de invulling van die droom. Praktijk die vaak slecht wordt “gezien”. Toch zijn jullie, als ouders, jongeren, actieve burgers, ervaringsdeskundigen, eigen initiatieven en sociale ondernemers, een onmisbaar onderdeel van een goed vangnet rond jeugd en gezinnen.Ik wil jullie graag op 6 oktober bij elkaar brengen. Om te “prakkiseren” hoe we die gezamenlijke droom van een betere zorg handen en voeten kunnen geven en verder kunnen “praktiseren”. De resultaten worden direct ingebracht in het “Programma van eisen” voor de transitie dat nu op bestuurlijk niveau wordt gemaakt en het vertrekpunt is voor een nieuwe zorgomgeving in Midden-Brabant.
Jullie vormen 1 van de vier partijen, naast onderwijs, zorgaanbieders en lokale gemeenten, die direct bij de besluitvorming worden betrokken. Jullie inbreng maakt het verschil, nu al en ook dan.Aanmelden: Fimke Zwerink, fimkezwerink@xs4all.nl