Nu bijna twee jaar geleden vroeg de, toen net gekozen, gemeenteraad wan Tilburg aan de burgemeester, destijds plaatsvervangend burgemeester Ivo Opstelten, om een toekomstvisie te maken voor Tilburg, met als ‘stip op de horizon’ 2040. Na een jaar van voorbereiding presenteerde burgemeester Peter Noordanus zijn plan van aanpak: acht ‘Expedities’, teams met experts uit de stad, zijn op ontdekkingsreis geweest om te onderzoeken hoe de toekomst er uit zou kunnen zien. De acht deelgebieden zijn ‘De veilige stad’, De Ondernemende Stad, De Onderwijs- en kennisstad, De Geborgen Stad, De Duurzame Stad, De Attractieve Stad, De Zorgzame Stad en De Regionale Stad. Deze acht teams hebben hiervan verslag gedaan en de resultaten zijn op 29 februari in Theater de NWE Vorst gepresenteerd aan het publiek.
Maar voordat de experts aan het woord kwamen, mocht eerst de elfjarige Jasmijn Cantrijn zeggen hoe zij de toekomst ziet. Zij gaat voor een groen en vriendelijk Tilburg in 2040, waarbij we groenten en fruit dicht bij huis telen en we onze energie uit zonnepanelen halen.
Helaas bleef de inspraak van kinderen bij deze ene, verfrissende kijk op de toekomst. De rest van de presentatie werd gevuld door ideeën van veel mannen en enkele vrouwen met een geslaagde carrière, die in 2040 of heel oud, of allang overleden zijn. Hierdoor bleven verrassende en vernieuwende ideeën vrijwel uit.
Expeditieleider Ton Wagenaar wil experimenteren met een mengvorm van de Tilburgse kermis en diverse kunstvormen. Expeditieleiders Johan Dunnewijk en René Scherpenisse, beide directeur van een een woningcorporatie, willen aan de slag met het creëren van geborgen woonmilieus. Snellere ruimtelijke ordening-procedures helpen daarbij. Ook was de roep om ruimte te geven aan mensen en bedrijven in de stad duidelijk hoorbaar.
In het slotdebat, dat amper op gang kwam, werden ook initiatieven genoemd die al lopen: zo loopt Tilburg al jaren voorop in duurzaam bouwen. Ook klonk veelvuldig de oproep om de mensen in de stad een grotere rol te geven.
In de film hieronder vat burgemeester Peter Noordanus de bevindingen van de expedities samen en beschrijft hij hoe er in 2040 zal worden teruggekeken naar de ontwikkeling die Tilburg heeft doorgemaakt sinds 2012.
De bijeenkomst van 29 februari geeft houvast aan de gemeenteraad bij het opstellen van een toekomstagenda voor de komende tien jaar. Peter Noordanus gaf woensdagavond aan dat hij hoopt dat de deelnemers aan de expedities zich ook met de raadsdiscussie zullen gaan bemoeien: “Ik voorzie wel chaos, maar ik verheug me op het gedeelde resultaat”.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Doen denken ipv Doem denken.
Tilburg in dialoog, ipv ‘met gestrekt been erin’.
Samenwerken ipv ‘reuring’.
Victor wilde – met gestrekt been erin.
Jammer. Wij willen samen bouwen aan een mooi Tilburg.
Duurzaamheid doe je samen!
Onlangs in politiek café, met veel ruimte voor de dialoog, heb ik hiertoe ook een oproep gedaan.
Moet je maar eens luisteren ;-))
http://snd.sc/zYHD9Y
Jasmijn heeft me gevolgd in de nacht. Natuurlijk willen we meer groen, goed verlichte fietsen en fietspaden, minder ego en meer welzijn.
Society 3.0 waar iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat.
Wij (veel duurzame initiatieven) zijn al begonnen.
Zin om mee te doen? Voel je welkom!
Een mooie toekomstvisie ontwikkeling van de acht expedities door gebruik te maken van een stip ver aan de horizon.
“Hoe willen we dat Tilburg eruit ziet in #2040”
Maar waarom zo ver vooruit, waarom met zo weinig inspraak met alle Tilburgers, Waarom weinig oog voor mensen van onderaf die al bezig zijn met dit noodzakelijke transitie proces?
Het bouwen aan een betere toekomst daar begin je vandaag mee.
Heel leuk dat Jasmijn haar visie en ideeën mocht vertellen.
Maar waren de andere jeugd en jongeren in dit verhaal? Dit is groep die de omslag moeten gaan maken. Zij zijn de sleutel.
Ik raad aan om deze groep hier zeker meer in te betrekken, zodat onder de jeugd en jongeren een groot draagvlak wordt gecreëerd om deze veranderingsproces mee mogelijk te maken.
Ook de initiatieven die nu al reeds gestart zijn te volgen en te faciliteren. Zodat we vandaag al begonnen zijn met de vriendelijkere duurzamere socialere stad.
Zodat het niet alleen maar papieren expedities worden die ergens in een lade verdwijnen maar woorden met daden.
Succes