Toch een woontoren op het Pieter Vreedeplein

Als je een hoge flat bouwt, bijvoorbeeld op het Pieter Vreedeplein, krijgen de gebouwen in de directe omgeving meer schaduw. Hoeveel schaduw, en hoeveel zon er dan nog overblijft op een dag, is een twistpunt. En omdat er geen wet bestaat die zegt hoeveel zon er minimaal moet overblijven op een woning, bijvoorbeeld, worden daar normen voor afgesproken.

Tot 2010 was de ‘Haagse bezonningsregel’ gangbaar. Deze Haagse bezonningsregel luidt, dat in de woonkamers in de directe omgeving minimaal 2 uur de zon moet kunnen schijnen, gemeten aan de binnenkant en in het midden van de vensterbank. En gemeten in de periode tussen 19 februari en 21 oktober. Na 2010 werd de ‘Haagse norm’ gangbaar. Deze luidt, dat de bezonning wordt gemeten op de buitengevel, op 75 centimeter van de grond.

In Tilburg wordt al sinds jaar en dag de Haagse norm gehanteerd. Maar in de Handreiking Hoogbouw, die de gemeenteraad in 2017 heeft vastgelegd, staat de ‘Haagse regel’ als uitgangspunt. Ogenschijnlijk een onbelangrijk detail. Maar in Tilburg is het verschil een 68 meter hoge woontoren op het Pieter Vreedeplein.

De duivel zit in de details! 

Want na jaren procederen door omwonenden tegen de gemeenteraad is precies dat het punt waarop de Raad van State het bestemmingsplan ‘Binnenstad 2010 9e herziening, woongebouw Pieter Vreedeplein’ heeft vernietigd. In het bestemmingsplan werd de ‘Haagse norm’ gebruikt, wat in strijd is met de eigen ‘Handreiking Hoogbouw’ van de gemeenteraad uit 2017, waarin de ‘Haagse regel’ staat. Of dit een schrijffoutje is geweest, of bewust een andere norm, zullen we waarschijnlijk nooit weten. De rechter had hier nog coulant kunnen zijn als de gemeenteraad hiervoor een goede reden heeft. Maar helaas wist niemand dit verschil voldoende uit te leggen aan de rechter.

De gemeenteraad heeft van de rechter opdracht gekregen om de ‘Handreiking Hoogbouw’ uit 2017 aan te passen naar de praktijk en de ‘Haagse regel’ te veranderen in ‘Haagse norm’. Daarna kan de gemeenteraad opnieuw beginnen en het bestemmingsplan voor een woontoren op het Pieter Vreedeplein in procedure brengen. Het gehele proces kan weer van voren af aan beginnen. De woontoren op het Pieter Vreedeplein is dan wel uitgesteld, maar zal uiteindelijk toch gebouwd worden.

Nederlanders houden niet van hoogbouw, zowel in het centrum van een stad of dorp. De meesten hebben te veel last van het Calimero effect en het NYMBY gevoel. Terwijl in het buitenland daar vaak schijnbaar makkelijker over gedaan wordt komen (woon)torens in Tilburg en daarbuiten vaak maar moeilijk van de grond, men wilt liever op maaiveld niveau blijven en staan hogere gebouwen hoezeer dat soms gewenst is, liever niet toe. Daarom procederen we net zo lang dat uitstel uiteindelijk vaak afstel wordt, terwijl a l s er ergens een toren gebouwd wordt men wel van het uitzicht en de voorzieningen geniet. Hoogbouw daar is een haat-liefde verhouding mee, meer nog dan elders op de wereld…

Ook hier weer een eindeloze discussie over dingen , waar je totaal GEEN invloed op zou moeten hebben , je wil in het centrum wonen , ( maar met mooi uitzicht en het liefste alleen ) nou dat gaat in geen een stad lukken , laat de ontwikkelaars met rust als je er geen verstand van hebt , of ga in een dorpje wonen .

Geef een reactie