Vie Vinken: “Mensen voldoening geven”

Vie Vinken in haar zelf aangelegde tuin

Vie Vinken is ontwerpster van tuinen, binnenruimtes en kunstobjecten en in die rol veelgevraagd voor haar deskundige oordeel, een goede reden om met haar op gesprek te gaan. Vie woont nu in de wijk Goirke, maar heeft overal in Tilburg gewoond. Ze vertelt hierover: “We woonde eigenlijk in de Ketsheuvel, maar omdat mijn vader van de Korvel is, kwamen we daar regelmatig en ging al onze aandacht uit naar de stad Tilburg.”  De familie Vinken heeft al eeuwenlang haar wortels in de stad, het zijn allemaal afstammelingen van de Franse hugenoten, die hier kwamen in de 16e eeuw,  en  het befaamde klokgeveltje aan het Korvelplein was vroeger het woonhuis van Vie’s voorouders. “Onze opa had 13 kinderen, en was hoofdmeester op Korvel, veel mensen kenden hem ook. Mijn vader stierf al vrij jong, toen ik 11 was, en omdat mijn moeder naar Tilburg wou, en ik daar ging studeren was het logisch dat we snel naar Tilburg gingen verhuizen.

De tuin van Vie Vinken is groen, en natuurlijk

Mijn moeder is van moeders kant Duits, hield niet van tuinieren en wou het liefst een flatje in de binnenstad, dat werd gevonden in de Schouwburgring, waar in 1968 de eerste flats in het centrum van Tilburg  zijn gekomen.  Terwijl ik naar het Theresialyceum aan de Oude Dijk destijds ging, zag ik de woningen ‘letterlijk’ ontstaan, ik vond dat erg bijzonder. M’n moeder woont er nog, ze is nu 91 jaar.” Na het Theresialyceum ging Viek naar de teken- en  textiel-school aan de Ringbaan Oost destijds ND geheten was, vroeger was daar de Rijks HBS Willem II gevestigd. Vie over die school:  ” Met die opleiding was toendertijd weinig werk, je was maar derde-graads docent, en die waren niet veel gevraagd, een reden voor mij om het over een andere  boeg te gooien en te gaan studeren aan de kunstacademie die toen aan de Cobbenhagenlaan 205 zat”.  Vie staart voor zich uit: “Och, ik hield van dat gebouw, zo bijzonder, al dat beton, ik kwam er binnen en voelde me er meteen helemaal thuis.”  Na de opleiding verdiepte Vie zich in meerdere projecten, ze tekende veel en door een verhuizing en de aanleg van een tuin kwam ze terecht in de wereld van de tuin-architectuur, dat haar meteen mateloos interesseerde: “Ik raakte erdoor zo gefascineerd, dat ik alle beschikbare boeken meteen gelezen heb, en er een complete zelf-studie van heb gemaakt. De opdrachten voor tuinontwerpen kwamen snel nadat iedereen mijn ontwerp zag voor onze eigen tuin.  Via een nichtje in Naarden kwam ik in contact met een architect in Arnhem waarvoor ik de tuin ontwierp en van daaruit ontwikkelde de vraag. Ik ontwierp en tekende zélf, werkte met freelancers voor het zware werk, zoals timmer- en bestratingswerkzaamheden en uiteraard het zware hovenierswerk: graven is me altijd al te zwaar geweest.”

Vijf jaar geleden verhuisde ze naar haar huidige woning bij de Goirkestraat, haar tuin heeft ze ingericht met allerlei beschikbare materialen:  “Helemaal gebouwd volgens de eisen van hergebruik en recycling.”  Vie mijmert over haar werkverleden:  “Het gaat niet om de dingen die je maakt, dat is uiteindelijk allemaal rotzooi, maar het gaat om mensen, contacten maken en mensen helpen, ik hou ervan om mensen voldoening te geven, dat drijft me. Wat ook belangrijk was in mijn leven was het vrijwilligerswerk dat ik deed voor Charlotteoord en Amarant waar ik erachter kwam dat ik met volwassenenonderwijs veel beter uit de voeten kon dan les geven op middelbare scholen, dat was een eye-opener en heeft me positief beinvloed.” Een van Vie’s laatste ontwerpen betreft de binnenruimte bij Reinier van Arkel: isoleercellen veranderd in ‘comfortrooms’.

Vie’s laatste project is in de Kleuren-kruidenbuurt in Tilburg west waar ze is gevraagd  mee te denken om een speellandschap van 1 hectare in te richten bij het MFA multifunctionele centrum. Wonen-Breeburg wil met ‘WatTwest’ de sociale stijging waarmaken. Vie erover: “Een uitdagend project, met de Wijkmananger Gerard Hup heb ik veel contacten, we willen zoveel mogelijk mensen uit de wijk in dit project betrekken, zodat er een echt saamhorigheidsgevoel gaat ontstaan. Ik ben gevraagd mee te denken maar darchitect, Riëtte van der Werff is voor het uiteindelijke ontwerp verantwoordelijk. ik wil graag dat de mensen meedenken zodat ze zich betrokken voelen en ook zelf het onderhoud voor die tuin gaan doen. Dat gaat langzaam, maar dat gaat lukken, dat weet ik zeker”.

 

Dit is deel 4 uit een reeks van interviews met Doeners in Tilburg. Ditmaal de Tilburgse tuinarchitecte Vie Vinken. Eerder in deze reeks voormalig missie-zuster Theresa de Vreede, die een bloementuintje aanlegde in de Spoorzone, kunstenares Jofke van Loon en buurthuisvrijwilliger Piet Groenen.

Geef een reactie