WatTwest is onderdeel van het Experimentprogramma ‘Ruim op die Regels’

De Tilburgse organisatie WatTwest, een ‘onderneming voor leren, werken en de wijk’ voor en door bewoners in de Kruiden- en Kleurenbuurt, doet mee aan het experiment ‘Ruim op die Regels’. WatTwest biedt onder andere scholing van jeugdig werklozen, organiseert activiteiten in de wijk om veiligheid te vergroten en beheert het groen. Om in de toekomst zonder subsidies te kunnen werken zoeken zij nu naar mogelijkheden om mee te doen met aanbestedingen en willen zij fiscale knelpunten opruimen.

Het proefprogramma ‘Ruim op die Regels’, welke dit jaar van start gaat in negen gemeenten waaronder Tilburg staat onder leiding van Platform31 en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

‘Ruim op die regels’ Dat zouden buurtverenigingen, dorpscoöperaties, mantelzorgverenigingen en buurthuisbedrijven graag willen. Het komt regelmatig voor dat zij hun activiteiten niet efficiënt of met veel frustratie uitvoeren. Zij worden te vaak in de weg gezeten door knellende regels of procedures. Bijvoorbeeld bij maatschappelijke aanbestedingen, bij het verlenen van vergunningen of door belastingregels. Zonde! Zowel voor de initiatieven als voor de overheid die de participatiesamenleving en Doe-Democratie juist toejuichen.

Het proefprogramma ‘Ruim op die Regels’ moet hieraan uitkomst gaan bieden. Samen met elf maatschappelijke initiatieven en negen gemeenten wordt er in dit programma naar ruimte gezocht binnen bestaande regels en procedures. Op rijksniveau worden knellende regels geagendeerd die aanpassing verdienen. Dit is nodig omdat het zonder die belemmerende regels makkelijker is om ‘goed te doen’ voor je buurt, dorp of stad. Dat is iets wat veel burgers en ondernemers willen; zich op een leuke manier inzetten voor de publieke zaak.

De deelnemende initiatieven uit dit experiment zijn in hun dorp of buurt op verschillende domeinen actief. Zij beheren bijvoorbeeld een buurthuis en of het groen in de wijk en hebben te maken met stadsbeheer. Daarnaast organiseren ze mantelzorg, tafeltje dekje en zorgen ervoor dat mensen niet vereenzamen. Op sommige activiteiten is de WMO van toepassing. Regelmatig zijn die vrijwilligers ZZP’ers die professioneel ook enkele diensten leveren of zijn er vrijwilligers met een uitkering die ook vrijwilligersbijdragen krijgen. Dit zorgt voor ingewikkelde belastingregels en soms negatieve financiële prikkels voor vrijwilligers om mee te doen. Alles bij elkaar hangt het verdienmodel van deze maatschappelijke initiatieven onder andere af van verschillende diensten en regelgeving vanuit de overheid .

In dit proefprogramma ligt de focus op het opruimen van knelpunten. Grofweg zijn er op drie niveaus knelpunten te onderscheiden bij het uitvoeren van maatschappelijke initiatieven: wet- en regelgeving, zoals aanbestedingsregels of belastingregels; uitvoeren van procedures, zoals de uitvraag van aanbestedingen of verkrijgen van vergunningen; proces, zoals knelpunten in het praktisch organiseren en samenwerken. Een mooie klus voor ambtenaren en bestuurders van gemeenten en het Rijk om schotjes in hun eigen organisaties weg te halen waar nodig

Het experiment loopt tot februari 2016. Als afronding van het experiment volgt een publicatie met een advies aan overheden.

 

Geef een reactie