Werkgroep Moerenburg maakt bezwaar tegen helikoptervluchten over de kermis

Foto: John Geerts

Op de eerste zaterdag van de Tilburgse Kermis – 20 juli 2019 – konden gefortuneerde bezoekers een helikoptervlucht maken boven de stad. In totaal 50 vluchten werden die dag gemaakt, met als start- en landingsplaats een veld in Moerenburg. Bewoners, verenigd in de Werkgroep Moerenburg, waren zeer tegen deze actie, waarvoor de provincie Brabant en de Omgevingsdienst Midden-West Brabant vergunning en toestemming hadden gegeven.

De Werkgroep Moerenburg heeft bezwaar ingediend bij de Provincie met als argument dat rust en stilte de kernkwaliteiten zijn van buitengebied Moerenburg en dat deze ernstig werden verstoord op die dag.

Oisterwijkse baan in Moerenburg Foto: John Geerts

“Het gebied Moerenburg is een rustige omgeving voor de bewoners, wandelaars en recreanten, alsmede vogels en andere dieren. Nog geen maand geleden zijn er respectievelijk een ree, een haas en vier jonge vossen in de zeer directe omgeving waargenomen. Het gebied Moerenburg is bovendien sinds januari 2014 een onderdeel van het ‘Vorstelijk Landschap’, waar natuur en rust (stilte) belangrijke kwaliteiten zijn.” zo schrijft de Werkgroep.

Navraag bij de Provincie en de Omgevingsdienst leert dat de locatie gelegen is nabij Broekstraat 2a in Moerenburg, waar geland en opgestegen werd, niet in een natuurgebied. Voor locaties die in het Natuurnetwerk Brabant (vroeger heette dit ‘Ecologische Hoofdstructuur’), een Natura2000-gebied of stiltegebied liggen, gelden veel strengere regels.  Volgens de Provincie Noord Brabant: “Moerenburg hoort daar niet bij. Tenminste: een deel van Moerenburg ligt wel binnen het Natuurnetwerk Brabant, maar niet de plek waar de helikopter die dag opsteeg en landde. En evenmin hoort het bij de bufferzone van 1000 meter om een Natura2000- of stiltegebied.”

“De aanvraag voor deze helikoptervluchten, 50 vluchten (100 vliegbewegingen) op één dag vanwege een speciale gelegenheid of evenement, voldoet dan ook volledig aan de wet, waardoor de Omgevingsdienst – die namens de Provincie de vergunning afgeeft – niet anders kon dan toestemming geven.”

In het algemeen werkt het verlenen van vergunningen voor het vliegen op de volgende manier.

De Omgevingsdienst (OMWB) geeft namens de provincie Noord-Brabant al jaren TUG (Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik) ontheffingen af in het kader van de Wet luchtvaart. Dit is een ontheffing waarbij tijdelijk gebruik gemaakt kan worden van een locatie anders dan een luchthaven voor het opstijgen van bijvoorbeeld paramotoren, helikopters en dergelijken. De ontheffing betreft alleen het opstijgen en landen vanaf een locatie (het landzijdige). Zodra het toestel van de grond is, opgestegen is of aan het landen is en de grond niet raakt, wordt dit het luchtzijdige genoemd. Hierover heeft de provincie geen bevoegdheid.

Er zijn drie soorten ontheffingen:

  • Generieke ontheffing: een jaarontheffing waarbij er 12 dagen in het jaar 2 keer per locatie per dag opgestegen en geland mag worden. Locatie en datum zijn bij de aanvraag nog niet bekend;
  • Locatiegebonden ontheffing: is een jaarontheffing waarbij niet meer dan 12 dagen per jaar per locatie opgestegen en geland mag worden. Dit betreft 24 vluchten per jaar. De locatie is bij de aanvraag bekend, maar de datum nog niet;
  • Specifieke ontheffing: is een ontheffing waarbij de datum en locatie bekend zijn (vaak wordt deze ontheffing aangevraagd bij evenementen). Hiervoor gelden dat er niet meer dan 50 vluchten (100 ‘vliegbewegingen’) per locatie per jaar mogen plaatsvinden.
Koebrugseweg in Moerenburg Foto: John Geerts

Daarnaast staat in het beleid van de provincie dat er niet opgestegen en geland mag worden in een Stilte-, Natura2000- of Wet Natuurbeschermingsgebied. De ontheffingen worden altijd gepubliceerd op de site van provincie Noord-Brabant, de kennisgeving is te zien op de overheidswebsite van de betreffende gemeente.

Binnen zes weken na de bekendmaking van het besluit kan tegen een TUG-ontheffing bezwaar worden gemaakt door belanghebbenden.

De Provincie kan geen uitspraken doen over toekomstige aanvragen en de beoordeling ervan, omdat deze beoordeling altijd wordt gedaan aan de hand van de dan geldende wet.

Zeer goed dat er bezwaar ingediend is.Mijn man heeft persoonlijk ook al bezwaar ingediend hopelijk was het eens en nooit weer.

Geef een reactie