Winters kerstweekeinde met sneeuw op 1e kerstdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende kerstweekeinde: winters met op 1e kerstdag sneeuw. Zaterdag wordt een echte winterdag, waarbij we wel eens in een witte wereld wakker zouden kunnen worden. Het vriest licht en er valt sneeuw die in de middag overgaat in buien. Daarbij liggen de temperaturen de hele dag rond het vriespunt.

Op zondag, 2e kerstdag, komt langzaam zachte lucht binnendrijven. De buien gaan over van winterse neerslag in regen en het kwik stijgt naar een graad of 3. Na het weekeinde is het zacht en nat, waarbij de temperaturen naar 10 tot 11 graden gaan.

Koning Winter liet zich meteen gelden toen hij op de 21e zijn intrede deed. Het begon al op maandagavond toen het begon te vriezen en dat zetten in de nacht naar dinsdag verder door. En hoe. In De Bilt dook de temperatuur in de vroege ochtend naar -5,5°C en dat betekent de eerste officiële matige vorst van het winterseizoen.

Overigens werd op 11 december dit plaatselijk al gehaald: Eelde noteerde als enige toen -6,6°C. Nu gebeurde dat twee dagen geleden op veel meer plaatsen. De koudste plaats was Eelde met -6,8°C gevolgd door Twenthe en Hupsel met respectievelijk -6,5°C en -6,0°C. In onze regio werd met -5,1°C in Berkel-Enschot en -5,9°C in Gilze-Rijen ook matige vorst geregistreerd.

De laatste keer dat dit onze regio plaatsvond was in de ochtend van Valentijnsdag toen Berkel-Enschot -8,4°C noteerde. Aan de grond vroor het afgelopen dinsdag op 10 cm hoogte nog harder tot -9,4°C in Hupsel en -9,3°C in Eelde. Overdag werd het op de eerste astronomische winterdag niet warmer dan 3 tot 4 graden. En toen volgde de koudste nacht van deze week, waarbij het vrijwel overal had gevroren tot op de Waddeneilanden toe. Arcen had met -7,0°C de laagste temperatuur.

Maar ook in Twenthe en Woensdrecht was het met -6,9°C bitterkoud. Tilburg had nog -5,7°C en Gilze-Rijen en Volkel -6,7°C. Aan de grond vroren de keien uit de grond, want in Eelde vroor het op 10 cm hoogte zelfs streng: -10,2°C. Daar bleef de kou de hele woensdag hangen en kwam het kwik niet boven het vriespunt uit. We spreken dan van een ijsdag en dat gebeurde op zes weerstations, waarbij Eelde het koudst was met een maxima van -0,8°C.

De laatste keer dat we een ijsdag konden noteren was op 13 februari toen het in vrijwel het hele land bleef vriezen tot -2,7°C in Hoogeveen. In het midden van Brabant steeg het kwik gisteren naar +1,2°C en zo koud overdag hebben we sinds die 13e februari niet meer gehad, want toen registreerde Tilburg -0,7°C. Afgelopen nacht stroomde vanuit het westen een neerslaggebied over het midden en noorden van het land. En aangezien het daar nog steeds vroor ontstond op veel plaatsen ijzel en viel de neerslag in de vorm van ijsregen en lichte (mot)sneeuw. Het gevolg was spekgladde wegen en het KNMI gaf in de vroege ochtenduren meteen code oranje uit voor boven de rivieren.

In onze regio was daar geen sprake van omdat er geen neerslag viel. Daarvoor in de plaats bleef het bewolkt, waarbij in de middag een aantal opklaringen verscheen. De temperatuur liep daarbij op naar zo’n 4 graden. En het wordt de komende uren nog zachter en kan in de nacht verder stijgen naar 7 tot 8 graden. In Den Helder was het om 19:00 uur al 8,7°C. Uit de bewolking valt af en toe wat lichte regen of motregen. Oorzaak is een depressie bij Denemarken die naar het oosten trekt en zachte lucht aanvoert.

Vrijdag wordt een bewolkte en druilerige dag met van tijd tot tijd wat regen. Met zo’n 9 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Wat een verschil met de afgelopen dagen. Maar de kou laat zich zo maar wegjagen en zet vanuit het noorden op kerstavond de aanval in. Daar gaat het op het einde van de avond al vriezen en die koude lucht zakt langzaam naar het zuiden. In onze regio gaat het in de nacht vriezen en tegelijkertijd trekken neerslaggebieden over.

De regen gaat dan steeds verder over in sneeuw die wel eens zou kunnen blijven liggen. Kortom, als we de gordijnen op zaterdag, eerste kerstdag, opendoen zou het wel eens een witte wereld kunnen zijn of worden. Want de hele ochtend blijft het sneeuwen. In de middag valt er nog een enkele sneeuwbui en schommelt de temperatuur overdag rond het vriespunt. Deze neerslag hangt samen met een aanval van zachte lucht vanuit het zuiden. Op 2e kerstdag drukt deze verder door en langzaam beginnen de temperaturen te stijgen. De buien die vallen gaan dan langzaam over van natte sneeuw in regen. Daarbij wordt het een graad of 3 bij een matige oostenwind.

Na het kerstweekeinde gaan we over op zacht en nat winterweer. Dinsdag lijkt daarbij een uitzondering te zijn. Het blijft dan droog en we zien af toe de zon. Maar voor alle andere dagen is het somber en valt er elke dag wel regen. Het kwik stijgt daarbij naar 10 tot 11 graden, waarmee 2021 zal eindigen.

Geef een reactie