Zomerswarm en zonnig, maar vanaf Hemelvaartsdag fris en nat

De weersverwachting voor de komende week: eerste dagen zomers warm en zonnig, maar vanaf Hemelvaartsdag nat en fris. Op maandag en dinsdag schijnt de zon nog steeds onder een strakblauwe hemel en deze laat de temperatuur oplopen naar respectievelijk 27 en 28 graden.

Vanaf woensdag zien we na vijf dagen weer eens wolken verschijnen bij een kwikstand van een graad of 26. Het wordt dan wel broeierig, een teken dat er ander weer op komst is. In de avond en nacht groeien de wolken uit tot buien die met onweer gepaard kunnen gaan.

Hemelvaartsdag begint somber gevolgd door opklaringen in de middag. Uit dat wolkendek valt een enkele bui of wat lichte regen. Met 17 graden is het een stuk frisser. Vrijdag wordt nog een prachtige voorjaarsdag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen bij 20 graden en het is droog. In het weekeinde zet de weersomslag verder door. Het is nat en het kwik haalt de 20 graden niet meer.

Voor weermannen en –vrouwen is het in deze warme en zonnige periode maar saai weer. De atmosfeer is helemaal tot rust gekomen na een explosieve maandwisseling, waarbij tussen de 40 en 50 mm is gevallen. Nu is er geen enkele vorm van neerslag te bekennen en de wind doet het ook rustig aan. Wat we alleen maar zien is de zon die de hele dag schijnt en dat de luchtdruk op een hoog niveau ligt. Ondanks dat het saai weer is kun je het als weerman niet meer verkeerd doen en krijg je alleen maar complimenten.

Tja, totdat de omslag komt en dat is met Hemelvaartsdag, waarbij de temperatuur meer dan tien graden zakt! Het past overigens wel voor de tijd van het jaar, want vanaf de 11e beginnen de IJsheiligen. Tot die tijd is het voor iedereen genieten geblazen en toch ook voor mij.

Sinds afgelopen donderdag is de atmosfeer zich aan het opwarmen en zelfs zo hoog dat vanaf deze zondag alleen maar zomerse kwikstanden zullen worden gemeten van minstens 25 graden. En dat betekent dus tot en met woensdag vier dagen achtereen zomerweer. Daarbij kan het in onze regio op dinsdag 28 tot 29 graden worden. Ondanks de hoge temperaturen begin mei zullen dat geen dagrecords opleveren, want in 1976 was het allemaal nog warmer. Toen werd het tussen 6 en 10 mei eveneens zomerswarm. In De Bilt werden toen vijf zomerse dagen geteld, waarvan één tropisch. Daarbij kwam de gemiddelde middagtemperatuur uit op 28,8°C. In het midden van Brabant kwamen we uit op gemiddeld 29,0°C en toen noteerde Tilburg zelfs twee tropische dagen van minstens 30 graden. Zulke hoge temperaturen hoeven we deze week niet te verwachten, maar het zit er wel tegenaan.

Oorzaak is een hogedrukgebied dat dit weekeinde via ons land naar Scandinavië is gegaan. Hierdoor is de wind gedraaid naar het oosten en wordt er zeer warme en droge lucht aangevoerd. Dat verklaart meteen dat we nog steeds geen wolken zien. Sinds vrijdag is het al zonovergoten en kwam de temperatuur net boven de 20 graden uit. Op Bevrijdingsdag was het met zo’n 23 graden in Berkel-Enschot al een stuk warmer, en vanaf vandaag gaan we dus over de grens van 25 graden heen. In Tilburg was het om 11.00 uur al een graad of 20 en in de loop van de middag wordt het maximum bereikt.

Op maandag en dinsdag is het hogedrukgebied niet van zijn plaats te krijgen ondanks de depressies die de aanval hebben ingezet. Vaak zien we dat bij zo’n strijd de temperatuur er nog een schepje boven op doet. En dat gaat nu ook gebeuren. Maandag is het al 27 graden en dinsdag wordt dan de warmste dag, waarbij op een enkele plaats misschien de 30 graden net wordt aangetikt. Het weerbeeld is alleen maar zonneschijn en dat zou betekenen dat we dan vijf dagen achtereen elke dag 14 zonuren hebben gehad.

Op woensdag geeft het hogedrukgebied de strijd op en vertrekt naar het noordoosten van Rusland. Dit maakt de weg vrij voor depressies die vanuit de Atlantische Oceaan onze kant op komen. De wind draait in de loop van de dag naar het westen en meteen zien we stapelwolken ontstaan. Het kwik stijgt die dag nog wel naar 26 graden, maar het wordt broeierig. In de avond en nacht vallen er buien die met een klap onweer gepaard kunnen gaan.

Dat is de aanzet voor de weersomslag. Hemelvaartsdag begint met veel bewolking gevolgd door opklaringen in de middag. Uit het wolkendek valt dan een enkele bui en wat lichte regen. Met die neerslag wordt frisse lucht aangevoerd met 17 graden als maximum.

Vrijdag geeft ons aangenaam voorjaarsweer omdat een hogedrukgebied voor de kust van Portugal zich uitbreidt tot over onze omgeving. Met een zuid tot zuidwestenwind wordt wat zachtere lucht aangevoerd en kan het een graad of 20 worden. Hierbij wisselen zon en wolken elkaar af, maar staat er wel een stevige wind. Deze wind hoort bij een depressie bij IJsland die de aanval inzet op het hogedrukgebied. In het weekeinde breekt het hogedrukgebied en kunnen neerslaggebieden onze regio bereiken. Het wordt dan nat en de temperatuur zakt terug tot 18 graden.

Geef een reactie