Dit weekeinde liet twee kanten van de herfst zien: het rustige en warme najaarsweer op zaterdag en de onstuimigheid op deze zondag. De zaterdag was daarbij dus de mooiste dag die droog verliep met een afwisseling van zonneschijn en wolken. Doordat de temperatuur over de 20 graden heen ging werd het een prachtige nazomerdag. Wat een verschil met vandaag die vanaf het begin al met fikse buien en windstoten verliep. Temperatuur ligt maximaal op een graad of 15 wat overigens nog steeds zacht is voor eind oktober waar we eigenlijk maar op 12 graden mogen rekenen. De weersomslag had alles te maken met het naderen van een stormdepressie.
Op zaterdag lag deze nog op de Atlantische Oceaan, maar op zondag is deze bij Schotland gearriveerd. Het gevolg is dat de wind flink is gaan toenemen dat het een komen en gaan van buien is met flinke windstoten. Tussendoor zijn er opklaringen. De bijbehorende windvlagen zijn zo sterk dat het KNMI een waarschuwing heeft uitgegeven voor het gehele kustgebied. Dit houdt in zware windstoten van 75 tot 100 km/u. In de avond is het een stuk rustiger en sterven de buien uit. In de loop van de nacht neemt de bewolking alweer toe en trekt een regengebied over onze regio, waardoor de maandag kletsnat zal beginnen. Die neerslag hoort bij een storm die op maandag bij ons aan deur begint te kloppen. We zullen het in de nacht naar maandag al merken als de wind begint toe te nemen.
Op maandag overdag zullen de bomen snel kaal worden, want we moeten ons gaan opmaken voor een zuidwesterstorm, kracht 9. In het noorden, waar de depressie nog dichterbij ligt wordt zelf een zware zuidwesterstorm verwacht, windkracht 10. Let op de weerberichten, want dit kan leiden tot een weeralarm. Het gevaarlijkste zijn namelijk de windstoten en deze worden verwacht tot 140 km/u en dan spreken we van orkaankracht! In Brabant zal dit rond de 100 km/u zijn. De verwachting is dat de storm net na de ochtendspits in alle hevigheid begint toe te nemen en dat rond het middaguur de hoogste windsnelheden zullen worden gemeten. Het gaat zo snel dat in de loop van de middag de storm het land alweer uit is. De regen in de ochtend zal dan steeds meer plaats maken voor buien. Hierbij wordt het zo’n 16 graden.
Na het onstuimige herfstweer komen we op dinsdag in onstabiele en vooral frissere lucht terecht. Dit gaat opnieuw gepaard met buien en temperaturen die steeds verder dalen tot een graad of 14. Vanaf woensdag wordt het pas echt rustiger en droger als we onder invloed komen van een hogedrukgebied boven Frankrijk. De depressies worden dan ver genoeg naar het noorden geduwd, waardoor we er voorlopig geen last van zullen hebben. Het gevolg is dat het flink begint op te klaren en dat de zon de overhand krijgt. Ondanks perioden met zonneschijn wordt het niet warmer dan 11 tot 12 graden. Als de nachten helder zullen verlopen bestaat er zelfs kans op vorst aan de grond. Dit weerbeeld houdt aan tot het einde van de week. In het weekeinde lijkt het hetzelfde scenario te worden afgespeeld als de komende dagen. Voor de kust van Schotland komt op dezelfde plek namelijk een volgende stormdepressie te liggen, waardoor bij ons opnieuw de wind flink gaat toenemen met de daarbij behorende buien en windstoten. Het ziet er naar uit dat de depressie vervolgens verder naar het noorden trekt en nog verder in kracht toeneemt tot 945 hPa en dat is bijzonder laag. Hopelijk is dit ook de koers, want voor hetzelfde geldt zakt deze iets naar het zuiden en kunnen we de tweede storm binnen een week verwachten. Maar dat is nog ver weg. Eerst maar eens door de storm van morgen (maandag) heen ploeteren.