We zien hier de ambtsketen van de Gemeente Tilburg op een bijzonder moment, vlak voor de installatie van burgemeester Theo Weterings in 013.
Deze ambtsketen is gemaakt tijdens de periode van Burgemeester Becht. Op 30 augustus 1968 gaf de gemeenteraad niet zonder slag of stoot toestemming voor een krediet van 5.000 gulden voor het vervaardigen van een ambtsketting. De ketting is gemaakt door Edelsmid W. Kloosterman in 1969 volgens de stukken in het archief. De vorige ketting was onprettig in het dragen volgens toenmalig gemeenteraadslid Miet van Puijenbroek. Deze was in 1907 voor 185 gulden vervaardigd.
Volgens de Gemeentewet draagt de burgemeester onderscheidingstekenen die door de Kroon zijn vastgesteld. Dit koninklijk besluit dateert van 16 november 1852:
“Het bestaat uit een zilveren penning, met aan de ene zijde het rijkswapen en aan de andere zijde dat der gemeente, of als de gemeente geen wapen heeft, de naam der gemeente. De penning hangt aan een zilveren ketting of aan een oranje zijden lint. De burgemeester is verplicht het onderscheidingsteken te dragen wanneer hij voorzit in de raadsvergadering, zich in het openbaar vertoont bij brand of bij oproerige beweging, samenscholing of andere stoornis der openbare orde, persoonlijk in het openbaar bevelen geeft krachtens de gemeentewet of krachtens enige andere wet, of bij andere plechtige gelegenheden namens de gemeente optreedt. In andere dan de genoemde gevallen evenmin als bij plechtigheden buiten de gemeente is het dragen van de ambtsketen toegestaan.”
Hieronder een afschrift van de notulen van de desbetreffende raadsvergadering op 30 augustus 1968:
1 reactie
Voeg die van jou toe →Beste heer Geerts,
De ambtsketen van de burgemeester is door de edelsmid Willem Kloosterman vervaardigd en afgeleverd in 1970, en niet zoals hierboven vermeld in 1969. Dit staat ook gegraveerd op de achterzijde van
het medaillon en is ook af te leiden uit de op de keten afgeslagen keurmerken : meesterteken van
Willem Kloosterman W5K, gehalte teken Leeuw I, jaarletter K = 1970, en het kantoorteken K van
`s- Hertogenbosch
Vriendelijke groet,
Gijs Schouten