In het Drögecomplex, de voormalige textielfabriek van George Dröge, komen vanaf 1 februari 2017 ateliers en werkruimten voor kunstenaars. Dit pand wat voorheen in gebruik was door het Factorium ligt naast het Textielmuseum aan de Goirkestraat.
Het pand wordt voor minimaal één jaar verhuurd door de gemeente Tilburg aan stichting Ateliers. Er zijn diverse ateliers en werkruimtes van verschillende grootte beschikbaar op de begane grond en tweede verdieping, met uitzondering van de eerste verdieping waar het Kessels muziekinstrumenten museum zich bevind. Zo zijn er op de tweede verdieping drie danszalen van elk ruim 100 vierkante meter te huur.
De stad Tilburg telt maar liefst zeven kunstvakopleidingen en is daarom een broedplaats voor nieuw talent. Om deze kunstenaars te faciliteren is ruimte nodig waarin kunstenaars kunnen werken, repeteren, experimenteren, elkaar ontmoeten en inspireren. In Tilburg is dus veel behoefte aan betaalbare werkruimten en ateliers voor deze kunstenaars. Een aantal panden die daarvoor nu gebruikt worden, zijn in 2017 niet meer beschikbaar omdat er nieuwe plannen zijn voor deze gebouwen.
Stichting Ateliers Tilburg beheert en verwerft betaalbare ateliers en werkruimtes voor deze kunstenaars en zijn ook voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om atelierruimten te creëren. Een van de doelstellingen uit het Cultuurplan 2017-2020; #stadvanmakers was het ‘verbeteren van het productieklimaat voor kunstenaars en creatieven in de stad’.
Het beschikbaar stellen van de ruimtes in het Drögepand is een van de maatregelen om het aantal ateliers en werkruimten in Tilburg op peil te houden. De gemeente Tilburg en stichting Ateliers hebben dit met elkaar afgesproken. Die afspraak komt voort uit het plan van aanpak ‘ateliers en werkruimten’. De stichting ondertekende onlangs ook een contract voor de huur van het 3Suisses-pand aan de Ringbaan-Oost. Dit is een particulier gebouw dat voor een periode van vijf jaar gehuurd wordt. Mogelijk kan ook het gebouw NS16 als culturele plek voor Tilburg behouden blijven. Dat wordt onderzocht.
Wethouder Marcelle Hendrickx: “Een goed begin van het nieuwe jaar. Atelierruimtes zijn broodnodig in onze stad. Onze makers moeten letterlijk ruimte hebben om te creëren. Wil je de stad van makers zijn, dan moet je dat als gemeente ook faciliteren. De tijdelijke ingebruikname van het Drögepand is een mooie eerste stap.”
Het plan van aanpak ‘ateliers en werkruimten’ richt zich op tijdelijke oplossingen om het dreigende tekort aan ateliers en werkruimten op te vangen. Er is echter behoefte aan structurele oplossingen. Tot en met april 2017 gaat de gemeente in gesprek met de stad om het in het Cultuurplan Tilburg 2017-2020; #stadvanmakers opgenomen beleidsdoel ‘atelier- en oefenruimtes passend bij de ambitie van Tilburg als makersstad’ verder uit te werken. Dit moet leiden tot een verdere aanscherping van het atelierbeleid en structurele keuzes. De financiële consequenties van deze keuzes neemt de gemeente mee in het traject voor de programmabegroting 2018.
Recente reacties