Als echte stadsmeid wist ik vroeger nooit een aardappelplant van een snijbloem te onderscheiden. Tegenwoordig lukt me dat al aardig, maar als ik door Tilburg fiets, is het groen ver te zoeken… laat staan dat er iets eetbaars te telen valt.
Daar komt binnenkort verandering in. Vanuit Buurthuis De Spil wordt de aftrap gegeven voor een project rondom Buurtmoestuinen. De Brabantse Milieufederatie, De Twern en de Gemeente Tilburg slaan de handen ineen om dit in het voorjaar van 2011 te realiseren. Lise Alix is masterstudent Rurale Sociologie aan de Wageningen Universiteit en begeleidt het project. Ze werkt daarbij samen met Arjan de Vries, een gecertificeerd tuinontwerper.
In november 2010 is het project van start gegaan; de tuin wordt op 30 maart 2011 geopend. Maar wat gebeurt er dan in de tussenliggende tijd? Lise vertelt:
“Er is veel overlegd in de afgelopen maanden. De eerste stap was: deelnemers zoeken. Via het buurthuis hebben we een groepje Turkse en Tilburgse vrouwen (en één heer) gevonden dat mee wilde doen. De Turkse dames hebben veel kennis van het verbouwen van groentes, de Tilburgse dames willen het graag leren. Daarna moesten we fondsen gaan aanschrijven die ons wilden ondersteunen. Het Oranje Fonds, de Rabobank en Verrijk je Wijk ondersteunen ons financieel. Via Intratuin en kwekerijen krijgen we gereedschap en zaden aangeleverd. In Buurthuis De Spil hebben we vervolgens een bijeenkomst georganiseerd. De dames kregen twee tuinplannen als voorbeeld . Uiteindelijk is de keuze gevallen op een plan waarin ieder haar eigen lapje grond heeft. Dat hebben zij zelf verder ontworpen, het resultaat is heel speels. Op dit moment zijn er zaden voor groentes ingekocht. De dames zijn thuis op de vensterbank al aan het kweken. Vroeger was de buurtmoestuin een speeltuin. De grond is wel schraal, er moet veel mest en aarde toegevoegd worden om er iets op te kunnen verbouwen.”
En waar is de plek dan? Ik brand van nieuwsgierigheid. Lise laat me de binnenplaats van De Spil zien waar het allemaal moet gaan gebeuren. Nu is het nog betegeld met hier en daar een lapje gras. Fietsen staan kaarsrecht geparkeerd in een open stalling. De Broekhovense Kerk torent boven de hekken uit. Het is een mooi idee dat de buurtbewoners hier straks hun eigen eten kunnen verbouwen. Er moet nog wel hard gewerkt worden volgens Lise:
“Op vrijdag 18 maart gaat de eerste schop de grond in, een dag later wordt het terrein omgeploegd door een ploegmachine. Deze twee dagen staan ook in het teken van NL DOET, een grote vrijwilligersactie. De medewerkers van Ut Rooie Bietje (een biologische tuinderij in Tilburg, red.) komen ons helpen met het eruithalen van alle stoeptegels. De feestelijke opening van de buurtmoestuin is op woensdag 30 maart om 14.00 uur. Raadslid Tine van de Weijer mag een aardbeienplantje planten en studenten van de Fontys Circusopleiding gaan een ludiek optreden verzorgen.’
Al met al een heel sympathiek initiatief, dat waarschijnlijk navolging gaat krijgen. Momenteel ligt er een draaiboek klaar dat voorziet in een stappenplan en een netwerk met contactpersonen. Zo kunnen andere buurten in Tilburg meeprofiteren van de expertise uit Buurthuis De Spil.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Jullie ook veel succes, Ray!
Goed bezig Tilburg!!
Hier in Breda zijn we stikjaloers… Maar hopen hier ook snel te kunnen beginnen.
Groetjes en succes,
Ray Meur