We zien hier een vrij oude foto, zo’n 85 jaar geleden van het Besterdplein toen de muziek-kiosk er nog stond. We kijken vanaf de Besterdring in de richting van de Hoefakker- en de Molenbochtstraat.
Bijna geen enkel pand is nog herkenbaar, behalve de voormalige politiewachtpost op de hoek met de Hoefakkerstraat. Dit pand was ook een brandspuithuis en stamt uit 1909, naar ontwerp van het Gemeentelijk bedrijf Publieke Werken Tilburg. Het is een rijksmonument. In 1977 is het pand verbouwd tot woonhuis.
Het elektriciteitshuisje aan de rechterkant bestaat nog steeds, maar is wel helemaal verbouwd. Oorspronkelijk gebouwd in 1922, in 1985 verbouwd als kunstobject en tenslotte in 2001 zorgvuldig gerestaureerd. Het huisje ziet er met zijn blauwe neonverlichting weer als nieuw uit. De restauratie was in handen van kunstenaar Geert Lebbing.
Het plein hoorde rond 1405 tot de weilanden bij de boerderijen in de Koestraat en de Enschotsestraat .Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 staat ter plaatse de naam ‘den Bystere’, op kadasterkaart van 1832 en op de kaart van A. Arts uit 1870 ‘De Besterd’ en ‘Bester Velden’.
De gemeenteraad stelde op 24 november 1900 het Besterdplein vast als Het plein in de nieuw aangelegde Besterdbuurt. Het Besterdplein is ook bekend vanwege de weekmarkt:
Deze markt werd op 28 oktober 1910 goedgekeurd en is dus 112 jaar oud. Hoewel begonnen als ‘groentemarkt’ kwam de nadruk al snel op stoffen, wol en weefsels te liggen en werd het de grootste markt hierin. Nog steeds staat de markt bekend als de ‘stoffenmarkt’.
De journalist Pierre van Beek schreef in 1968 hierover: “In 1910 was de bouw gereed van de nieuwe woonwijk de Besterd en op verlangen van de bewoners besloot de gemeenteraad hier een groentemarkt te laten houden. Toen in 1912 besloten werd hiervan een warenmarkt te maken, waar dus alle mogelijke artikelen te koop aangeboden kunnen worden, werd deze markt steeds belangrijker en ontwikkelde zich tenslotte tot de grootste markt, die Tilburg op dit moment kent.”
1 reactie
Voeg die van jou toe →herinner me het trafohuisje en de politiepost de kiosk was voor mijn tijd.
Wat een geweldig ruim plein was het toen, helaas niets van over en de sfeer is ook nul tegenwoordig.