De Bioscoop Cinecitta in de Willem straat. Fotograaf Niek Hermans portretteert hier de twee eigenaren van de bioscoop, Frans van Beek en Bert Goessen.
In 1982 namen zij de zaal van Camera II over van een bioscoop waarin ook Ambassade en Camera I waren gevestigd. Zij noemden hun bioscoop Cinecitta, naar de beroemde filmstudio in Rome. Die naam gaf tevens blijk van hun aspiraties: het vertonen van artistieke films. Ook introduceerden zij de sneak preview.
Bert Goessen legt wat over de achtergrond uit in een interview: “We komen uit de Tilburgse Filmliga. In de jaren zeventig draaiden we elke dinsdag films in de bioscoop de Harmonie aan de Stationsstraat. Dat trok 700 studenten per avond. In die tijd waren er nog geen filmhuizen en in Tilburgse bioscopen als Noorderligt, Ambassade en Chicago draaiden publieksfilms als ‘Gone with the Wind’ of ‘Dokter Zjivago’. Veel films kwamen die tijd niet verder dan de Randstad. Daarom organiseerden we ook het Brabantse Filmfestival waarin die films juist wel te zien waren, met thema’s als ‘de Russische film’ of ‘de Italiaanse film’.”
De bioscopen Camera en Ambassade waren gevestigd in een monumentale pand uit 1877 aan de Willem II straat. Frans van Beek: “Om te kijken of een bioscoop levensvatbaar zou zijn hebben we in 1982 Camera II afgehuurd, de kleinste zaal toendertijd. Dat bleek een groot succes. Daarna gingen we naar de bank voor een lening om het hele pand te kunnen kopen. De man met wie we spraken was cultuur-minded. We kregen een lening, ook al hadden we geen ondernemersplan.”
Op Facebook vertelt Bert Goessen: “In 1988 werd Ambassade (een seks-bioscoop) definitief gesloten. De laatste film was Getting Ahead. Het was vreemd dat wij arthouse draaiden terwijl in Ambassade porno werd gedraaid. In het begin was de foyer een open ruimte dus de publieksstromen kwamen elkaar tegen. In ons publiek zaten veel mooie vrouwen en dan liepen die seksklanten daartussen. Die zag je verstijven en gapen.” Deze grote zaal ging open na een langdurige restauratie. Na het weghalen van het verlaagde plafond werden het mooie plafond en de ornamenten opnieuw zichtbaar.
In 2009 verkochten van Beek en Goessen Cinecitta aan voormalige buurman en filmliefhebber Paul Vermee Hij vertelde in een interview hoe dat in zijn werk ging: “Ik heb van 1982 tot 2000 naast de bioscoop gewoond, dus ik kende de eigenaren, Bert en Frans goed, en ik wist dat ze de bioscoop wilden verkopen.”
“In 2009 heb ik Cinecitta gekocht met als voorwaarde dat Bert en Frans verder zouden gaan met de bioscoop. Daarna kwam Ruimte – X te koop en dat paste wonderwel in mijn plannen. Ik wilde een doorkijk en een tuin realiseren van de Willem II straat naar de Telexstraat, en bovendien in de voormalige zaal 2 een restaurant en Grand Café openen waarbij aan het originele plafond recht wordt gedaan. Dus met Ruimte X zijn de drie plannen, restaurant en doorsteek en tuin, in elkaar geschoven. Eén grote zaal, de huidige Cinecitta 1 en twee bioscoopzalen in de voormalige Ruimte-X, met daarnaast twee multifunctionele ruimtes. Op 1 mei 2012 zijn we toen met de verbouwing begonnen.”