Destijds: Watersnoodramp 1960

Deze foto gaat niet over de watersnoodramp van 1953, maar van 1960. In de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 december 1960 trad de Leij buiten haar oevers, en wel zover dat duizenden hectaren ten zuiden van Tilburg onder water kwamen te staan. De Nieuwe Tilburgsche courant van die ochtend kan dan nog niet precies vertellen hoe hoog het water staat en schrijft: “Zo hoog als sinds mensenheugenis niet is voorgekomen. De verwarde toestand van het ogenblik laat slechts schattingen toe, maar met zekerheid kan men zeggen, dat verscheidene duizenden hectaren op sommige plaatsen tot een meter diep onder water staan.”

Het gaat om het gebied waar nu Groenewoud, het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, de Leyhoeve en hotel Van der Valk staan, maar dat toen buiten de bebouwde kom van Tilburg lag. Daardoor had aanvankelijk niemand in de gaten dat het gebied onder liep. Het echtpaar Visser, dat aan de Oude Beeksepad woonde, vluchtte met slechts enkele bezittingen ternauwernood naar het centrum van Tilburg, waar de politie en de brandweer gealarmeerd werden.

et water kwam zo snel, dat het de veehouders niet lukte om hun dieren op tijd weg te halen uit het gebied en ze daarom maar gewoon loslieten, zodat het vee zelf naar hoger gelegen gebied kon ontkomen. Zo kwam het dat de volgende dag twee koeien in het Leijpark stonden te grazen, zonder dat iemand wist van wie ze waren.

Het water strekte zich uit tot de Abcovense wal in Goirle, Koningshoeven waar een tropische plantenkwekerij verloren ging en langs de gehele oostkant van de stad tot aan Oisterwijk toe. Tegen het einde van de dag begon het water pas weer te zakken en kon de schade worden opgenomen en hersteld.

Geef een reactie