Wat gisteren (zaterdag) eigenlijk de slechtste dag van de week zou moeten worden werd eigenlijk een aangename frisse lentedag. Het bleef namelijk in onze regio de gehele dag droog bij een afwisseling van zon en veel wolken.
Het enige wat wel enigszins klopte in de verwachting was de temperatuur die de laagste werd van de afgelopen week: in Berkel-Enschot werd het 13 graden.
Het blijkt wel hoe lastig het maken van weersverwachtingen is ook al heb je alle apparatuur bij de hand. De natuur laat zich nu eenmaal niet door computers voorschrijven en dat is maar goed ook en dat maakt het weer boeiend. Doordat het afgelopen nacht helder werd begon het sterk af te koelen.
Het heeft vanochtend in ons land zelfs gevroren: Eelde had een kwikstand van -0,5°C. In Brabant was de koudste plaats Woensdrecht waar de thermometer niet meer aanwees dan 0,7°C.
Het zijn overigens geen kouderecords voor 17 april, want dat staat op -4,1°C waargenomen in Twente in 2008. Aan de grond op 10 cm hoogte heeft het vanochtend op veel meer plaatsten gevroren. Zo registreerde Deelen -1,9°C en Eelde -2,5°C.
De dag begon dus helder met veel zonneschijn. Vanuit het noordwesten ontstonden in de loop van de ochtend stapelwolken die naar het zuidoosten trekken. In Berkel-Enschot passeerde na 11.00 uur de eerste bui en de komende uren kunnen er nog meer vallen. Tussendoor laat de zon zich regelmatig zien, maar de wolken zullen overheersen. Het zijn typische ‘Hollandse luchten’ met veel stapelwolken en felle witte kleuren van al het ijs wat in die wolken zit.
Tel je daarbij op dat de kans op een regenboog groot is dan is het ideaal weer om foto’s te maken. Het is echter wel behoorlijk fris met een temperatuur van maximaal 11 graden. Tegen de avond verschijnen er bredere opklaringen en krijgen we een heldere nacht bij temperaturen die richting het vriespunt gaan. Op veel plaatsen gaat aan de grond opnieuw licht vriezen.
Na een koude start krijgen we mooie week voor de boeg. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft tot en met vrijdag droog. De temperatuur stijgt elke dag tot maximaal 18 graden op donderdag. Oorzaak is een hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan via Frankrijk Europa binnentrekt.
Vervolgens breidt deze zich uit in onze omgeving en ligt op woensdag boven de Noordzee. Met een oostelijke tot noordoostelijke wind wordt dan droge en warme lucht aangevoerd. Op vrijdag zet het hogedrukgebied koers richting IJsland en dan draait de wind naar het noorden tot noordwesten. Het weerbeeld draait dan helemaal om, want wij komen dan in een koude en vochtige luchtstroming terecht. De neerslagkansen nemen toe en het kwik duikelt naar beneden tot een graad of 10 in het weekeinde.
Eer het zover krijgen we nog een aantal prachtige lentedagen. De maandag begint zonnig gevolgd door stapelwolken. Ondanks dat het kwik naar de 13 gaat voelt het fris aan omdat er een matige west tot zuidwestenwind staat, kracht 4. In de avond krijgen we bezoek van een warmtefront.
Hierdoor neemt de bewolking toe en kunnen we er wat druppels vallen. In de loop van dinsdag is het front ons gepasseerd en komt de zon tevoorschijn, waarbij de temperatuur omhoog gaat. Op dinsdag is het namelijk al 14 graden, op woensdag nog wat warmer en donderdag wordt de warmste dag van de week met 18 graden. Het blijft op alle dagen droog en vooral op woensdag en donderdag zijn er perioden met zon.
Vrijdag is een overgangsdag waarbij er steeds meer sluierbewolking verschijnt. Deze kan zo dik worden dat op het einde van de dag de eerst bui kan vallen. De zon schijnt in eerste instantie nog door die hoge bewolking heen en dan kan het nog 17 graden worden. In het weekeinde wordt het koeler en wisselvalliger en met maximaal 10 graden op zondag kun je zelfs over koud weer spreken. Ook de nachten worden dan kouder.
Recente reacties