De gemeente Tilburg is op handelsmissie naar China. Van 14 tot en met 22 april bezoeken burgemeester Peter Noordanus, wethouder Erik de Ridder, een tiental Tilburgse ondernemers en diverse culturele- en onderwijsinstellingen de Tilburgse zusterstad Changzhou. Wethouder Erik de Ridder houdt een overzicht bij van zijn ervaringen in Changzhou.
Voor Chinezen is het erg belangrijk dat je zorgvuldig met je relaties omgaat. Een relatie die lange tijd duurt, een bedrijf dat al lange tijd (van generatie op generatie) bestaat, dat telt enorm mee. Daarom ook is het zo belangrijk dat Tilburg al in 1994 voor het eerst in Changzhou kwam, en al sinds 1997 een stedenband heeft met deze stad. Sindsdien komen we met enige regelmaat in Changzhou, en sinds 2011 is er in Tilburg/ Midden-Brabant ook een stichting die zich bekommert om de relatie met China, China Connection Midden-Brabant.
Vandaag was een bijzondere dag. ’s Ochtends was er eerst nog een “investment seminar”, mede georganiseerd door de BOM. Tijdens dit seminar werd door Nederland (consulaat), Brabant en Tilburg gepresenteerd over “Tilburg, your gateway to Europe”. Onder andere een presentatie van het consulaat in vloeiend Chinees, een presentatie van de voorzitter van het College van Bestuur van Tilburg University, en een presentatie van onze eigen burgemeester Noordanus.
Vervolgens hoog bezoek: onze Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, bezocht Changzhou. Lunch met wethouder Wang Chenbin, die we gister ook al spraken, en die ook bij het seminar was. Gezellig en inhoudelijk goed.
De middag was echter het hoogtepunt van de dag, en tot dusver ook van de week. Het blog wordt er waarschijnlijk té lang door, maar zelfs dan kan ik niet de warmte en sfeer van de dag beschrijven. Het was super!
Allereerst gingen we met het hele gezelschap naar het Creative District aan het kanaal in Changzhou. Een wat ruwe wijk, met tamelijk bouwvallige woninkjes. Maar ineens kom je daar in een Veemarktkwartier, Spoorzone, Strijp-S achtige omgeving. Ge-wel-dig. (zie foto) De komende jaren wordt hier op een bijna on-Chinese manier verder gebouwd aan creatieve bedrijvigheid. Erg mooi om te zien.
Vervolgens hebben we het Red Plum Park bezocht, met daarin het beroemde benkske alias social sofa, die in 2009 is aangeboden aan de stad Changzhou.
Aansluitend in colonne door de stad – tijdens spitsuur, met iedere kruising afgezet onder politiebegeleiding – door naar het Grand Theatre. Aldaar eerst ondertekening van de overeenkomsten. Onder andere een memorandum om verder te bouwen aan uitwisseling op economisch vlak, cultuur en educatie, een afspraak om in 2013 vanuit Tilburg naar de Flower Expo te komen, maar ook uitwisseling op cultureel vlak, en maar liefst 5 business overeenkomsten. Ook werden er nog 2 andere business deals gesloten, maar die konden in verband met protocol niet worden ondertekend (want de bedrijven bevonden zich in buursteden van Changzhou).
Tot slot een fantastische show met medewerking van Matthijs Rümke van het Zuidelijk Toneel, twee studenten van Fontys en drie Chinese studenten van het eerder bezochte NCA art and vocational college. Vanuit diezelfde school werd nog een wervelende show gegeven met dans, zang en folklore. Dat sloot de middag af, waarna we met een galadiner werden uitgezwaaid uit Changzhou.
Eerder verschenen in deze reeks: