Erik de Ridder krijgt schaamroos van Jonge Socialisten

schaamroos1Op maandag 27 oktober hebben de Jonge Socialisten Brabant (JSB) de Schaamroos toegekend aan wethouder Erik de Ridder (economie, arbeidsmarkt en sociale zaken).

De ‘Brabantse Schaamroos’ is een prijs die is ingesteld voor de politicus die volgens de Jonge Socialisten Brabant (JSB) gezorgd heeft voor het meest asociale beleid in Brabant.

Andere genomineerden voor de Brabantse Schaamroos waren de Tilburgse wethouders Hans Kokke (SP), Berend de Vries (D66) en fractievoorzitter Joris Bengevoord (GroenLinks).

Wethouder Erik de Ridder krijgt de prijs omdat de coalitie in Tilburg (CDA, D66, GroenLinks en SP) kiest voor een alternatief plan met betrekking tot de invulling van het beschut werk onder de nieuwe Participatiewet die per 1 januari 2015 wordt ingevoerd.

De Jonge Socialisten Brabant vinden dat door dit lokale besluit de sociale werkvoorziening wordt weg bezuinigd waardoor de medewerkers van de sociale werkvoorziening nu de dupe worden. De Ridder zou volgens JSB te veel met zijn vinger naar Den Haag blijven wijzen en hierdoor onvoldoende eigen verantwoordelijkheid nemen.

Erik de Ridder was via zijn woordvoerder David Chapman zo sportief om de Brabantse Schaamroos in ontvangst te nemen aangezien hij zelf verhinderd was omdat hij de Begroting voor 2015 aan de raad moest aanbieden. Wel reageerde hij via zijn blog: “Alles gaat veranderen. Omdat mensen jarenlang te makkelijk zijn weggezet. Omdat het niet houdbaar is als de sociale werkvoorziening de grootste werkgever in sommige regio’s is. Ons ideaal is een plek voor iedereen in de samenleving. En dat betekent ook de kans op werk, voor iedereen, bij een gewoon bedrijf, tussen collega’s, met een salaris, zoals alle anderen.”

“Beschut werk kan niet meer zoals het was en we moeten manieren vinden om mensen met minder mogelijkheden op de arbeidsmarkt toch kansen te geven om toch ook perspectief op participatie te houden. In werk, of in andere zinvolle trajecten. Uitgangspunt in Tilburg is en blijft: zoveel mogelijk perspectief voor zoveel mogelijk mensen. Niemand tussen wal en schip. Dan is het beleid dus sociaal en de roos onterecht. We zullen het moeten bewijzen. Ik geef hem te zijner tijd graag terug, en zie hem voor nu dus vooral als aansporing.”

 

Nou Joost van Dat, ik weet niet hoe je dit probleem op wil lossen?
Ik blijf het vreemd vinden dat ik nu al zowat verplicht met behoud van mijn bijstandsuitkering op een zogenaamde ervaringsplaats de hele dag deze mensen met een busje mag rondrijden naar deze zogenaamde dagbesteding banen.
Waar deze mensen minimaal het minimumloon voor verdienen terwijl ik zonder salaris of vooruitzicht op werk met alle deze verantwoording die ik draag als 55+ uitzichtloos ben.
Begin me werkelijk af te vragen wie hier de paria is en de werkelijke arbeidsgehandicapte is. De zogenaamde beschutwerker die nog voor 30% kan werken of ik die door mijn leeftijd volledig is uitgerangeerd en per 1 januari wordt afgeserveerd als participatiewet vrijwilliger zonder salaris?
Vertel me eens Joost van Dat hoe wil jij dat gaan oplossen ?

Peter

Opvallend dat ” beschut” wordt afgeserveerd zonder het feitelijke alternatief te kennen. Opvallend omdat beschut werk nog steeds wordt erkend in de participatiewet. Opvallend dat hier duidelijk over mensen wordt gesproken en niet met mensen (regelingfetisjisme). Opvallend de dogmatische stellingname t.a.v. beschut werk. Bovenal opvallend omdat het hels moeilijk is om het juiste werk te vinden en te organiseren. De wethouder zal de “schaamroos” straks beslist als “schaamlap” kunnen gebruiken.

Geef een reactie