Exit?

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Foto via Pixabay

Kenny en Lester vinden het maar niets, die Brexit.

Sinds een week maken we de twee bouwvakkers mee. Ze werken aan het huis van vrienden in Zuid Devon, waar we tijdelijk verblijven. Onze vrienden zijn naar hun dochters en zochten oppas voor twee honden. Mooie combinatie van vakantie en een verantwoordelijke taak.

Kenny is uitgesproken.

Die hele Brexit had voorkomen kunnen worden als er betere regelingen waren geweest voor buitenlandse werknemers en het aan hen verstrekken van uitkeringen.
“Buitenlanders wegsturen? Helemaal niet, want wie werkt er dan nog op het land of in de zorg”, zegt Kenny. Lester is het volledig met hem eens.

“Onze jongeren willen alleen nog maar werk achter een computer.” En natuurlijk balen ze ook van de rem die er misschien komt op het werken in het buitenland.
In de goede tijd stonden we vier maanden per jaar in Frankrijk te klussen aan huizen van Engelsen. Dat valt straks allemaal weg.” Toch is het is niet het voornaamste gesprek van de dag, de aanstaande Brexit. Hooguit nummer drie in de lijst van populaire onderwerpen.

Bovenaan staat deze week de WK rugby.

Kan Engeland de torenhoge favoriet Nieuw-Zeeland van een derde titel op rij afhouden. En hoe doet Wales het in de halve finale? Op twee: de arme prins Harry, die het moeilijk heeft met de sensatiepers. Alleen al van dat feit smullen de tabloids, zekers als broer William zijn zorgen uit over Harry. Hele kranten en voorpagina’s staan vol met de foto’s van de zonen van de Engelse koninklijke familie.

Mensen halen in het zuiden van het land vooral hun schouders op als je het onderwerp Brexit probeert aan te snijden. Ze zijn hier vooral voor een pijnloze en kosteloze uittreding. Om het half uur klinken er reclame boodschappen op de radio met de oproep “je klaar te maken voor Brexit”. De aanstaande nieuwe verkiezingen in december halen weinig uit, denken de meesten. Rechts zal een grote overwinning halen en dus komt er geen nieuwe volksraadpleging over Brexit zelf.

Of het een zinnig besluit is, betwijfelt zelfs menig voorstander in de pub. “Ergens heeft iemand bedacht dat het te gemakkelijk was om onderdeel te zijn van Europa. Dus dat moesten we voor ons Engelsen een beetje moeilijker maken”, merkt Andy cynisch op, als ik hem aanspreek bij een optreden van een folk-bandje in Brixham. “En die mensen hebben nu de Brexit bedacht, waardoor we straks moeilijker ons land uit kunnen, we meer douanecontroles krijgen en er uit Londen nog minder geld voor de aanleg van wegen naar het zuiden zal komen.”

Onze vriendin is geboren en getogen in Wales. Snowdonia is haar meest geliefde deel van de UK. Ze is fel tegen Brexit. Als ze niet op reis was geweest had ze samen met een miljoen andere tegenstanders door de straten van Londen willen trekken om tegen Boris Johnson te betogen. “Hier in het zuiden is bijna iedereen voor Brexit, in Wales ook. Maar ze beseffen niet wat ze doen. Dankzij Europa heeft Wales weer een industrie, met Europa zouden we hier misschien betere wegen kunnen aanleggen. De gewone arbeider betaalt de prijs voor Brexit.”

Of we vinden dat Engeland achteruit is gegaan de afgelopen jaren, vraagt een andere vriend. Zelf meent hij verval te zien, vooral in het onderhoud van woningen.
Wij zien vooral slechtere wegen, falende infra-structuur. De privatisering van trein- en busverbindingen hebben een verlammende uitwerking. De prijsstelling in het openbaar vervoer is een puzzel. Met de Gold-line reizen, of met National Express is snel en doelmatig, maar kostbaar. Er zijn nog talloze andere opties, goedkoper, maar de haltes zijn vaak verstopt langs de kant van de snelweg in ‘nergensland’.

Het aantal zwervers op straat is gestegen, de ziekenhuizen slecht onderhouden en nog slechter bemenst. Toch houden we van Zuid-Devon. De natuur hier is geweldig, op straat zeggen mensen je vriendelijk gedag, de prijzen in de winkels en de pubs zijn lager dan in Tilburg, het stikt hier van de openbare toiletten voor vrouwen en mannen en als je het niet te veel over politiek nadenkt en je niet druk maakt over een onzekere toekomst maar wel goed het WK rugby bijhoudt, zit je hier best goed.

Geef een reactie