Gastbijdrage van Jeroen van Vlierden en Derk Jansen namens stichting Reeshofwarmte.
De stichting Reeshofwarmte heeft, in het belang van de Tilburgse warmteklanten van Ennatuurlijk, het tarief afleverset aangevochten bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dit is gedaan in de vorm van een officieel ‘handhavingsverzoek’, wat door de ACM is afgewezen om dubieuze redenen. Het gaat hier om enorm veel geld, voor sommige klanten ongeveer € 90,- per jaar, voor anderen ongeveer het dubbele.
Om die reden hebben we het handhavingsverzoek online gezet, en verzoeken we de Tilburgse klanten van Ennatuurlijk om een mini enquête in te vullen.
In 2015 is al door de stichting bij de ACM aangegeven dat er een en ander niet klopte met betrekking tot de afleverset. Het duurde meer dan een jaar (tot eind 2016) voordat we een antwoord kregen. Daarin stond dat het onderzoek was afgerond en een nieuwe fase ingegaan. Ze konden ons over de stand van zaken nog niets vertellen. Dat zou nog één a twee jaar kunnen duren.
Daarna nooit meer iets van vernomen, en daarom hebben we dit jaar een officieel handhavingsverzoek ingediend, wat nu dus is afgewezen.
Deze afwijzing heeft niet plaatsgevonden op basis van de inhoud, maar omdat de ACM stelt dat het onvoldoende duidelijk is dat de stichting de belangen behartigt van de Tilburgse warmte gebruikers, en als zodanig optreedt voor deze groep. Dit is natuurlijk onzin, als je de statuten leest, en ook kijkt wat de stichting heeft gedaan sinds de oprichting in 2014.
Belangen die de stichting nastreeft
De warmtewet blijkt in de praktijk onvoldoende bescherming te bieden aan de warmte gebruikers. De stichting is daarom vanaf 2014 actief met het bestrijden van de te hoge tarieven met de focus op Tilburg, maar ook landelijk, daar waar de belangen overeenkomen met warmte gebruikers elders in het land.
We nemen ook deel aan een aantal regionale en landelijke overlegorganen betrekking hebbende op de toekomst van warmtenetten en het verduurzamen hiervan.
Zoals bijvoorbeeld over de toekomst van het Amernet, waarop de Tilburgse warmte gebruikers zijn aangesloten. Ook zijn we meerdere malen uitgenodigd door het Ministerie van Economische zaken om mee te praten over de toekomst van warmtenetten in Nederland of de inhoud van de nieuwe warmtewet.
In de tekst van het door ons ingediende handhavingsverzoek zijn ook de statuten van de stichting terug te vinden, als een van de producties.
De tekst van het handhavingsverzoek is taaie kost, maar het komt erop neer dat bij een deel van de Tilburgers te veel huur voor de afleverset in rekening is gebracht, en bij een ander deel van de Tilburgers deze huur helemaal niet gefactureerd had mogen worden, omdat de afleverset hun eigendom is.
Dit formulier bevat een verzoek aan de Tilburgse klanten om aan de ACM duidelijk te maken dat ze dit handhavingsverzoek steunen, en de stichting dus ook namens hun opereert bij het opnieuw indienen, of bij het aanvechten van de afwijzing.
Achtergrond oprichting stichting Reeshofwarmte
In 2014 hebben een aantal mensen in de Reeshof de koppen bij elkaar gestoken omdat ze ontdekt hadden dat er te hoge tarieven berekend werden voor de stadsverwarming. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting ‘Reeshofwarmte’.
Het warmtetarief dat destijds berekend werd door het warmtebedrijf van Essent (ELES), bestond uit een aantal componenten, waarbij de periodieke aansluitbijdrage + rentabiliteitsbijdrage uniek was voor de situatie in Tilburg.
De overige tariefcomponenten zouden vanaf 1 januari 2014 gereguleerd worden onder de eerste warmtewet. ELES ging in de loop van 2014 over in Ennatuurlijk, een nieuw bedrijf waarvan 80% van de aandelen in het bezit kwamen van PGGM.
De focus van de stichting bij het aanvechten van de tarieven van ELES/Ennatuurlijk, was in eerste instantie puur gericht op de aansluitbijdrage en rentabiliteitsbijdrage.
Dit omdat de overige onderdelen van het totale tarief onder de nieuwe warmtewet vielen, en dat daarvoor in den Haag actie gevoerd moest worden.
Een en ander resulteerde toen in een rechtszaak die gestart kon worden door middel van crowdfunding en ook wat subsidiëring door de gemeente Tilburg. Deze rechtszaak werd uiteindelijk geschikt, waarbij het voorstel wat er lag door een overweldigende meerderheid van de Tilburgse klanten werd gesteund. Het resultaat was dat voor de meeste mensen een korting van € 150,- per jaar kwam op het tarief.
Hierbij werd vastgelegd, dat wie de schikking steunde in aanmerking kwam voor een korting op het tarief, maar dan de aansluitbijdrage niet meer ter discussie zou stellen. De overige tariefcomponenten vielen niet onder deze overeenkomst. En wie het niet eens was met de schikking, stond het vrij om alsnog zelf naar de rechter te stappen.
Hoe nu verder?
De stichting wil in eerste instantie duidelijk maken aan de ACM dat het geen genoegen neemt met deze afwijzing en dat het alsnog tot een inhoudelijke beoordeling komt van het handhavingsverzoek.
De ACM is in het leven geroepen om de belangen van de consumenten te dienen. Ze zou zelf ook onderzoek kunnen doen naar aanleiding van dit handhavingsverzoek! Het is een bijzonder schimmige situatie, we hebben een helder verhaal daar neergelegd, maar ze willen vooralsnog geen inhoudelijk oordeel geven daarover. We hebben het sterke gevoel dat dit afgewezen moest worden, omdat de financiële belangen te groot zijn.
Daarom is het van belang dat zoveel mogelijk mensen de online enquête invullen. We laten het er niet bij zitten omdat de belangen voor de Tilburgse warmteklanten te groot zijn!
Een en ander valt ook nog eens na te lezen op onze Facebook pagina.
Daarnaast zijn we op zoek naar funding om, indien de ACM bij deze afwijzing blijft, dit aan te kunnen vechten bij de bestuursrechter. Voor dat laatste zal een advocaat ingeschakeld moeten worden en dat is helaas niet gratis.
Recente reacties