Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid bij PvdA Tilburg.
Of het massahysterie is wilde de hooggeleerde communicatiewetenschapper nog niet zeggen op de radio. “Het heeft er veel van weg, maar of het echt zo was weten we pas als we een paar maanden verder zijn.”
Hij werd aan de tand gevoeld over, natuurlijk, het coronavirus COVID-19. In dezelfde radio-uitzending kwam nog een wetenschapper aan het woord, die de huidige paniekreacties vergeleek met de – door mij al lang weer vergeten – CocaCola-crisis uit 1999.
Op een basisschool in Bornem werd een jongetje ziek. Hij bleek een flesje CocaCola te hebben genuttigd, dat achteraf niet lekker rook. Spontaan werden nog een tiental andere kinderen ook ziek, en een dorp verder gebeurde dat ook. Thuis en in de kroegen had eigenlijk niemand last van een cola-aanval op de darmen. Het kwaad was echter al geschied. Er kwamen meer dan duizend meldingen binnen van ‘verdachte gevallen’ Daarom haalde de multinational volstrekt overbodig miljoenen liters cola terug en pakte het bedrijf een verlies van tientallen miljoenen dollars.
Massa hysterie, concludeerden onderzoekers een jaar later, die voor 220 miljoen gulden, in die tijd, financiële schade had aangericht. De ene klager stak de andere aan, de pers kende geen maat, er werd niet goed geïnformeerd naar wat er nu werkelijk aan de hand was. ‘Mass sociogenic illness’, het fenomeen kreeg een mooie naam.
Ik geef het grif toe: ik ben een zorgscepticus, als dat woord al bestaat. Destijds toen we duizenden kinderen totaal overbodig naar een sporthal joegen om ze met een vaccin tegen de ‘dodelijke’ Mexicaanse griep te laten injecteren had ik dat al in hevige mate: het gevoel dat we als burgers massaal voor de gek werden gehouden. Miljoenen vaccins kocht ons land in, het overgrote deel werd door het RIVM doorverkocht na afloop van de ‘crisis’.
Het is voor het eerst in mijn leven dat ik meemaak dat een burgemeester van onze stad voor een enkel griepachtig geval een persconferentie belegt.
Nooit vertoond: voetbalwedstrijden die in een leeg stadion gespeeld worden, omdat men bang is dat joelende supporters elkaar met een longinfectie naar huis sturen.
Wielren wedstrijden afgelast.
En waarom?
We mogen niet in paniek raken, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die inderdaad wel ernstiger problemen in de wereld onder controle moet zien te krijgen. Miljoenen Afrikanen sterven van de honger, aan malaria, mazelen, HIV of in sommige regio’s ook ebola en andere virusinfecties. Die paar duizend gevallen van corona – wereldwijd – zijn dus klein geld, voor de WHO.
In totaal zijn er in ons land minder mensen besmet met COVID-19 dan dat er per week aan de griep sterven.
Even op internet zoeken naar de instituten die zich met dit virus bezighouden en je vindt zo aanwijzingen dat er vaccins in de maak zijn die binnenkort op de markt komen. Ongetwijfeld totaal overbodig, want als de zomer aanbreekt stopt de verspreiding vanzelf.
Volgende week worden trouwens bij onze zuiderburen al wel de eerste zieken in Leuven en Gent behandeld met een ‘veelbelovend medicijn.’ Het Amerikaanse legerinstituut Walter Reed heeft een preparaat klaar. Logisch, want dat land stuurt zijn militairen meestal zeer goed beschermd op pad naar het buitenland, en talloze varianten van het corona virus liggen daar al jaren in een grote koelcel opgeslagen, naast de buisjes met ebola en andere dodelijke virussen.
Eigenlijk is het heerlijk dat ik me kan opwinden over zoveel gekkigheid om me heen. Ik geniet er elke dag openlijk van.
Gelukkig worden ook veel nieuwe corona-grappen geproduceerd. Hilarisch!
Maar eerlijk gezegd is het tevens van de zotte dat zoveel mensen, en dan niet eens de slechtst opgeleiden, zich zo in de luren laten leggen. En dat die het vervolgens voor elkaar krijgen een hysterie te veroorzaken die veel weg begint te krijgen van massapsychose.
De communicatieprof die dit als eerste zo voor elkaar heeft gekregen kan zich bij elke politieke partij met een topfunctie laten besmetten.
3 reacties
Voeg die van jou toe →Hans, ik zou het niet weten, ik weet wel dat ik hard gevallen ben van de week en niet in de ambulance durfde en ook niet naar de huisarts, dus ik zit hier meer men mijn zere been etc. omhoog, het is voor mij dus geen prioriteit meer! Maar nu moet mijn man eruit voor de boodschappen, die heeft COPD! We blijven maar hopen…..
Sommige mensen doen er inderdaad beter aan voorzichtig te zijn, zoals ze dat ook moeten met influenza. In die zin begrijp ik jouw reactie. Al helpt een griepprik ook heel vaak niet bij het voorkomen van een infectie. De enige reden dat er nu zo zwaar wordt ingegrepen bij Corona is om te voorkomen dat we in Europa teveel zieke oudere mensen krijgen die we niet kunnen beademen en die dan dus onherroepelijke een nare dood in de ogen kijken. Dat willen we inderdaad niet, met zijn allen. Maar, Marg, als je even rondkijkt dan zie je dat deze epidemie in het niet valt bij sterfgevallen aan ziekten zoals kanker, hartfalen, malaria, mazelen, tuberculose etc. Laten we daar ook even bij stilstaan in dit rijke Westen. En als je vandaag naar buiten hebt gekeken, dan is ook jouw vuilnis gewoon opgehaald, wordt op straat doorgewerkt en staan de bouwvakkers op de steigers. maar zitten veel kantoorbazen en managers waarschijnlijk thuis. Ook bij Corona zien we helaas het verschil in ‘stand’. Of zijn arbeiders gewoon gezonder?
Jij kan makkelijk praten! Zou het dan ook massa gekheid zijn dat er ondertussen zoveel zieke mensen zijn? Er zijn mensen die nu thuis blijven, de kleinkinderen niet mee in huis halen omdat ze bang zijn ze aan te steken, die hebben zelf longklachten of hart en vaatziekte, wie weet welke kant het opgaat.
De burgemeester zei dat hij hoopte dat als er beter weer zou komen, dat het dan wel over zou waaien, waarom hebben ze het in Afrika en Italie nog wel dan? Ik behoor bij de bangeriken…..klaar, ik heb er ook de nodige ziekten voor!